Ochtendmaan in pastel

60mm f/6,9 refractor, 13mm LVW (32x), wit pastelpotlood op zwart papier. (opklikken voor grotere versie)

Zo rond het begin van de zomer komt de Maan ’s nachts niet meer zo hoog boven de horizon. Afgelopen nacht kwam de Maan niet veel hoger dan een graad of 15. Bovendien kwam hij pas om 02.00 op, en zou hij zelfs vanuit mijn hobbykamer (die toch een mooi uitzicht heeft tot laag boven de zuidoostelijke horizon) pas vanaf een uur of 03.00 zichtbaar worden.

Normaal gesproken laat ik hem dan lekker voor wat ‘ie is, maar omdat het vannacht zo zeldzaam helder was, moest ik gewoon van de gelegenheid gebruik maken. Ik heb de wekker gezet om 03.00 uur, het kleine 6cm kijkertje weer op mijn bureau voor het raam opgesteld, en met een 13mm LVW oculair aan het tekenen geslagen…

De Maan stond echt op een ideale plek voor mijn tekening. Vlak boven het dak van de overburen, precies recht voor mijn neus. Hij was 20 dagen oud. Dat wil zeggen dat het 20 dagen na Nieuwe Maan is waarbij de schijngestalte ongeveer tussen Volle Maan en Laatste kwartier in zit. Ik heb de tekening gemaakt met een wit pastelpotlood op zwart papier, en dat werkt echt super! Het is heel leuk om te zien hoe er op het papier langzamerhand een heuse Maan ontstaat, een effect dat ik veel minder heb bij gewoon potlood op wit papier.

De cirkel voor de Maanschijf heb ik deze keer wat groter gemaakt (ongeveer 25cm i.p.v. 15cm de vorige keer) zodat ik wat makkelijker fijne details kon tekenen. Uiteindelijk heb ik ongeveer een uur en een kwartier getekend. Omdat het telescoopje een gespiegeld beeld geeft heb ik de tekening later met Photoshop “omgeklapt” zodat hij dezelfde oriëntatie heeft als in het echt.

3 thoughts on “Ochtendmaan in pastel

 1. pieter

  Hoi,

  leuk verslag en heel mooi gedaan!!!
  Hoe heb je de tint verschillen zo goed voor elkaar gekregen, heb je alleen met wit gewerkt?

  vr rgt
  Pieter

 2. Roel Bericht auteur

  Bedankt voor je reactie, Pieter!
  Ik heb de hele tekening gemaakt met één wit pastelpotlood en een paar kleine plekjes met gewoon grijs grafietpotlood. Het handige aan pastel is dat je het kan uitvegen met je vinger, of zelfs uitgummen. Ik heb eerst de hele maanschijf heel grof geschetst met pastel. Je krijgt dan een behoorlijk gekraste bol. Dat grove kun je met je vinger mooi egaliseren en je kan ook, wanneer je met je vinger rondjes draait, wat pastel wegvegen. Op die plaatsen krijg je dan een donkere plek. De helderheidsverschillen van de achtergrond kun je op die manier heel nauwkeurig weergeven. De basisondergrond die zo ontstaat kun je dan aanvullen met fijnere details door er overheen te tekenen.. Echt donkere delen zoals kraterbodems teken je dan in met het zachte grijze potlood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *