Heldere Iridium-flare boven Deventer

Sinds 1997 zweeft er een “vloot” van 66 Iridium satellieten boven de aarde, bedoeld voor mobiele satelliettelefoonverbindingen. Dit zijn satellieten met grote spiegelende zonnepanelen die af en toe (wanneer de stand en de baan gunstig is) het licht van de Zon richting de aarde reflecteren. Gisteravond was er weer zo’n “Iridium-flits” vanuit Deventer zichtbaar.

Op de site Heavens Above worden deze flitsen nauwkeurig voorspeld. Je kan je exacte locatie aangeven en de site berekent de tijd, de helderheid van de flits en de positie aan de hemel. Met deze gegevens ben ik gisteren, gewapend met mijn fotocamera, naar de weilanden achter mijn huis gefietst om er een foto van te maken. Het was vrij lastig om de camera op het juiste punt te richten omdat er vanwege de schemering en dunne sluierbewolking bijna geen sterren te zien waren die als referentiepunt konden dienen. Maar toch staat hij erop! De sluitertijd bedroeg 8 seconden. De satelliet beweegt van links naar rechts door het beeld. Je ziet hem aan de rechterkant langzaam uitdoven, maar aan de linkerkant begint hij nogal abrupt omdat ik toch net een seconde te laat was met het openen van de sluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *