Twee achtertuin-schetsjes: Dubbelcluster en E.T. Cluster

Na een hele dag dikke bewolking en regen klaarde het tijdens de schemering zowaar even op! En dat is nou precies zo’n moment waarbij een kleine “grab & go” kijker zijn nut bewijst. Binnen 3 minuten zat ik met mijn kleine 10cm refractor buiten.

Het was nog niet volledig donker, maar enkele heldere open sterrenhopen waren al prima te zien, waaronder het beroemde dubbelcluster en het grappige E.T. cluster. Erg hoog stonden ze ook niet (ongeveer 35 graden in het noordoosten) maar hoe donkerder het werd hoe mooier de overzichtsbeelden door mijn kleine kijkertje.

Allereerst heb ik NGC 457, het E.T. cluster geschetst. De 13mm LVW gaf met een vergroting van 38x het mooiste totaalbeeld. Eén van de voeten van E.T. was opvallend oranjegeel, en de gelijkenis met het buitenaardse wezentje was erg duidelijk. Het langwerpige hoofd, de lange arme laag aan de romp: erg leuk:

Daarna nog snel even het Dubbelculster getekend. Ik had niet veel tijd, want ik zag de bewolking al weer langzaam mijn kant opkomen en in het oosten zag ik vanachter het huis de gloed van de opkomende Maan. Toch geeft de schets redelijk goed weer wat er door de 22mm LVW zichtbaar was:

Uiteindelijk dus nog geen uur buiten gezeten, maar toch met twee schetsen als resultaat. Toch nog een geslaagd waarneemavondje dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *