Vrije zondag: Starblast-montering nagemaakt

Geinspireerd door een topic op Astroforum (over wat nou de ideale beginnerskijker voor een kind zou zijn) ben ik vanmiddag de schuur in gedoken om met wat stukken resthout een kleine Dobson-montering a la de Orion Starblast te maken voor mijn twee kleinste kijkertjes.

Ik ben altijd al ontzettend gecharmeerd geweest van het simpele ontwerp van de Starblast. Super eenvoudig om te maken en ideaal om een klein kijkertje geschikt te maken om permanent in de auto (of in mijn geval de bus) te stallen voor snelle kijkjes onderweg, of om dodelijk saaie verjaardagen wat op te fleuren. Je zet ‘m zo op een tuintafel of het dak van je auto en je kan meteen waarnemen. Een middagje klussen en hij was klaar. Kosten €0,00 (al het materiaal had ik nog liggen). De hoogtelager is een schijf bekleed met ruwe raamfolie die draait over drie stukjes teflon die tegen de rechtopstaande plan gelijmd zijn. Met de vleugelmoer kun je de frictie afstellen. Het draaiplateau werkt volgens hetzelfde principe. Zoals mede waarnemer Eric ooit eens zei: nooit meer zonder telescoop de avonddienst in!

Nu alleen nog even schilderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *