Aan de Gemeente Deventer…

De nieuwe "subtiele" lichtkanonnen op de Grote Kerk

“Geachte mevrouw Offringa,

Naar aanleiding van het artikel op de website van de gemeente Deventer (http://www.deventer.nl/aangezichtaangelicht) heb ik enkele vragen en opmerkingen over de nieuwe verlichting van de Grote Kerk.

Ik woon zelf in Deventer de Worp, niet ver van de Ijsselkade. Mijn hobby is amateurastronomie, het waarnemen van de sterrenhemel met zelfgebouwde telescopen. Hiervoor is een donkere hemel een belangrijke voorwaarde. Tot voor kort was mijn achtertuin, ondanks de nabijheid van de binnenstad van Deventer een redelijk donkere locatie waardoor er veel sterren zichtbaar waren. Ik was dan ook erg onaangenaam verrast toen de nieuwe verlichting van de kerk onlangs gedeeltelijk in werking werd gesteld. In eerdere berichten over dit verlichtingsplan werd namelijk gemeld dat de factor lichtvervuiling in verband met de schadelijke gevolgen voor de natuur in het ontwerp waren meegenomen. Tot mijn grote verbazing zag ik echter een flinke lichtpilaar die de lucht boven de kerk grijsblauw verlichtte! Opeens kon ik vanuit mijn tuin precies zien waar de kerk zich bevindt, terwijl deze niet eens direct zichbaar is vanaf die plek. De felle gloed is zeer overheersend en veel nadrukkelijker dan bij de oude verlichting en overstraalt een groot deel van de sterrenhemel. Zelfs ver buiten de stad is deze gloed nu zeer opvallend aanwezig.

Toen ik dus op de website van de gemeente Deventer het volgende stukje las: -“De kerken in Deventer worden al decennia lang verlicht. Dat gebeurde altijd met enorme schijnwerpers. Die grove vorm van verlichten zorgde voor lichtvervuiling en soms lichthinder. Bovendien vergde het veel energie, was dus duur en belaste het milieu. De gemeente vindt verlichting van markante punten van grote meerwaarde voor de aantrekkelijkheid van de stad en breidt het aantal plekken waar dat gebeurt graag uit. Maar dan wel zo dat het milieu er zo min mogelijk onder lijdt en omwonenden er geen last van hebben.” – vroeg ik me af hoe het mogelijk is dat de lichtvervuiling juist zichtbaar enorm is toegenomen in plaats van afgenomen. De lampen zullen wellicht minder stroom verbruiken, maar de hoeveelheid licht die omhoog gestraald wordt is gigantisch toegenomen en zal juist een veel negatievere invloed hebben op de nachtelijke natuur dan voorheen. Duisternis is voor alle nachtdieren van enorm belang en ook heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ook de gezondheid van mensen onder nachtelijke verlichting lijdt.

Wat ik wilde vragen is het volgende:

-Waarom is ondanks het gebruik van energiezuinige LED-verlichting de intensiteit van het licht (en dus de lichtvervuiling) zo enorm verhoogd?
-Veel gemeenten dimmen of doven openbare verlichting na een bepaalde tijd om lichtvervuiling en energiekosten te beperken. Gaat Deventer hier ook in mee?
-Is er in Deventer (zoals in veel andere gemeenten) een beleid aangaande openbare verlichting en het beperken van lichtvervuiling?

Ik hoop dat u mijn vragen kan beantwoorden.

Met vriendelijke groeten,

Roel Weijenberg”

Deze langbelichte foto laat goed zien dat de lampen ook de wolken hoog boven de kerk nog blauwwit doen oplichten. De witte punten rechts zijn de torens van de Bergkerk. Helemaal op de achtergrond de Waag.

3 thoughts on “Aan de Gemeente Deventer…

 1. Rene Marchand

  Beste Roel Weijenberg,
  Toevallig zag ik je artikel over de verlichte kerk. Misschien een idee om ook eens te posten op onze website .
  Deze is vernieuwd en het is nu gemakkelijker vragen te stellen en antwoorden te krijgen middels het forum Succes met je actie. Ik blijf het volgen
  Groeten,
  Rene
  secretaris platform lichthinder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *