Pastelschetsje: rondom de noordpool van de Maan

Zul je altijd zien. Is het een keer helder, is het volle maan! Ondanks dat alle deepskywaarnemingen door het felle licht van de maanbol totaal onmogelijk zijn, is er nog steeds één prachtig object over om te schetsen: de Maan zelf! De kleine Skywatcher Infinity (76mm f/3,9 mini-dobson) stond dus al vroeg op de avond voor het raam van de slaapkamer. Omdat ik toch niet zo hoog ging vergroten kon ik prima vanachter glas mijn schetsje maken, zonder dat ik veel last had van het verstorende effect van vensterglas. Ik had niet zoveel zin om weer een avondvullende tekensessie te houden, dus heb ik slechts een klein deel van de Maan getekend; de noordrand met Sinus Iridium en Plato. Omdat de zon vanuit de richting van de Aarde op de Maan schijnt, zijn er vanaf de Aarde tijdens volle Maan geen schaduwen te zien. Dus geen scherpe kraterrandjes of mooie berggebieden. Alleen de verschillende helderheden van de ondergrond zijn zichtbaar. (scheelt trouwens wel een hoop werk!) De tekening is weer gemaakt met een wit pastelpotlood op zwart papier.

Noordzijde Maan, 19 jan. 2011, 19.45-20.15 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *