Schets zonnevlekkengroep 1158

Een zonovergoten dag vandaag! Heerlijk weer om buiten in de Zon te zitten en van de gelegenheid gebruik te maken om een zonnevlek te schetsen. Op dit moment is zonnevlekkengroep nr. 1158 de meest opvallende groep op het zonsoppervlak en een dankbaar onderwerp voor een tekeningetje. De schets is gemaakt door mijn 120mm refractor i.c.m. een glazen zonnefilter en een 8mm LVW oculair (75x) met een grijs potlood op wit papier. Het is alweer een tijdje geleden dat er zo’n uitgebreide zonnevlek te zien was. Maar… dit is niet zomaar een zonnevlekkengroep. Eergisteren veroorzaakte deze groep een uitbarsting op de Zon die een grote hoeveelheid geladen deeltjes precies richting Aarde stuurde. Dit soort geladen deeltjes zijn de veroorzaker van het bekende poollicht. Op dit moment zijn die deeltjes nog onderweg naar de Aarde en de schokgolf van de uitbarsting van eergisteren zal volgens de berekeningen vannacht de Aarde bereiken. En omdat het een fikse uitbarsting was zou het poollicht wel eens zo heftig kunnen worden dat het in onze streken zichtbaar is. En dat gebeurt niet zo vaak! Niets is zeker, maar het is in ieder geval een reden om de lucht de komende nacht extra in de gaten te houden, ondanks het storende licht van de Volle Maan. Kijk in noordelijke richting en let op verkleuringen van de hemel, meestal groen of rood.

UPDATE 17-02: afgelopen nacht geen poollicht zichtbaar. Helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *