Eerste H-Alpha schetsen: zonnevlammetje en filamentje

Zojuist even een half uurtje in de tuin gezeten om de Zon waar te nemen en een schetsje te maken. Al vanaf vanochtend staat er een prachtig klein, maar fel zonnevlammetje te dansen aan de zonsrand. Hij verandert zo snel van vorm dat het bijna niet bij te benen is met schetsen, maar ik heb toch een voorzichtige poging gewaagd met oranje pastel op zwart papier. Verder zijn er nog wat actieve gebieden te zien op de zon met enkele filamenten. Deze lijken echter niet zo fel als gistermiddag toen sommige delen echt fel wit af staken tegen de achtergrond.
Het zonnevlammetje was vrij eenvoudig om te schetsen, maar de filament een stuk lastiger. Mijn oog moet echt bij iedere blik een seconde of vijf aanpassen. Het zijn allemaal zeer snelle schetsjes: de vlammetjes zo’n twee minuten per vlam, de filament een minuut of vijf. Zonschetsen is wel speedschetsen, zeg!

One thought on “Eerste H-Alpha schetsen: zonnevlammetje en filamentje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *