Grote protuberansengroep op de zon (ASOD op 29-3-2010)

Om de opgevoerde PST zonnekijker eens goed uit te testen heb ik vandaag een mini-solarparty gehouden in de nabij gelegen volkstuintjes. Het was een zonovergoten dag met een perfect temperatuurtje. Waarneemkameraden Steven en Matthijs waren ook van de partij met hun telescopen en veel toevallige (en minder toevallige) voorbijgangers hebben door onze kijkers gekeken. Het was erg gezellig en er was genoeg te zien aan de rand van de zon. De meest prominente protuberansengroep heb ik getekend met rood pastelpotlood op zwart papier. De groep was de hele dag goed te zien, maar veranderde steeds merkbaar van vorm. De tekening toont de groep zoals hij er rond 13.45 uit zag. De fijne details waren prachtig te zien door mijn kijker. Ik ben vergeten in de tekening aan te geven wat het noorden is, maar de groep was door het oculair (9mm, 78x) rechtsonder aan de zonsrand zichtbaar. Dit smaakt naar meer!

Update: ASOD! http://www.asod.info/?p=5295

2 thoughts on “Grote protuberansengroep op de zon (ASOD op 29-3-2010)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *