Messier 71 in de schemering

Schets Messier 71 - klik op de afbeelding voor een grotere versie

We hebben net de langste dag (en dus de kortste nacht) achter de rug. Niet leuk voor de deepskywaarnemers onder ons, want het betekent dat de nachten extreem kort zijn en dat er aan de noordelijke horizon altijd een stukje schemering zichtbaar blijft. Dit duurt nog tot eind juli, wanneer de zon pas weer diep genoeg onder de horizon zakt om het weer echt donker te maken. Toch kruipt het waarneembloed waar het niet gaan kan, en ook tijdens de “zomerschemering” begint het te jeuken als het een heldere nacht dreigt te worden. Zo ook gisteren. Waarneemmaatje Steven had er ook wel oren naar en zo arriveerden we om 23.15 uur tegelijkertijd op de Kafoepstraat om toch nog een paar uurtjes semi-duisternis mee te pakken. Onder het genot van een glaasje fijne whiskey en met fraaie lichtende nachtwolken boven de horizon werd het een prima waarneemavondje. De temperatuur was erg hoog: om 01.30 was het nog steeds ruim boven de 20 graden en was het prima toeven in korte broek, t-shirt en slippers.

De sterrenhemel was een ander verhaal. Duidelijk niet donker, hoewel de Melkweg nog net te zien was. Ik had zin om een schetsje te maken en koos daarvoor de sterenhoop M71 in het sterrenbeeld Pijl. Dat is altijd al één van mijn favorieten zomerobjecten geweest, omdat het zo’n mooi compact helder klontje sterren is. Lang is het onzeker geweest in welke categorie dit object precies thuishoort. Is het nou een losse bolhoop, of een heel compacte open sterrenhoop. Pas redelijk recentelijk is de knoop doorgehakt: het is een zeer open bolhoop…

Gelukkig wordt ‘ie er niet minder mooi door en ben ik (toen het redelijk donker werd) begonnen met een tekeningetje. De hoop was te zien als een grote verzameling sterretjes, vele daarvan afzondelijk zichtbaar maar ook een achtergrondwaas van niet opgeloste sterretjes. Erg mooi om te zien! Na drie kwartier had ik alle stipjes op papier en na nog heel eventjes de supernova in Messier 51 te hebben bekeken ben ik gaan inpakken;  het was inmiddels al 01.30 uur, er kwam sluierbewolking onze kant op en ik moest er ook wel gewoon weer vroeg uit vanochtend. Ook Steven hield het voor gezien en vrijwel tegelijkertijd reden we weer naar huis. Ondanks de schemering, het late tijdstip en de korte waarneemsessie is het dus toch een prima waarneemsessie geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *