300mm f/4 VOLLTUBUS update

De afgelopen dagen heb ik in de avonduren weer gewerkt aan de dichte ombouw voor de 300mm Dobson. Omdat men tegenwoordig bij het Duitse TS losse buizen voor GSO telescopen verkopen, kon ik voor een prikkie aan de perfecte buis voor mijn telescoop komen. Omdat de Meade Lightbridge (waar ik de meeste onderdelen van verzameld heb) een GSO produkt is, zou alles prima moeten passen.

Omdat de GSO buis voor een f/5 telescoop bestemd is, moest hij wel eerst iets worden ingekort. Na een hoop berekeningen betreffende brandvlak, oculairpositie, de dikte van de spiegelcel etc. kwam ik op een lengte van 111,5 cm. De metalen buiswand was eenvoudig te zagen met een docoupeerzaag. Dat geeft trouwens wel een gigantische herrie; oordopjes kwamen goed van pas!


Vervolgens heb ik alle onderdelen overgezet: de focuser (nu met 10/1 reductie!), het zoekervoetje, de spiegelcel, de spider met vangspiegel, de hoogtelagers en de gietijzeren verstevigingsringen aan de uiteinden. Alles paste perfect! De aluminium hoogtelagers heb ik voorzien van een strook Formica om de kijker straks soepel te laten draaien op de Teflon blokjes die ik op de montering heb geplaatst.

Ook heb ik achter alle spanmoeren van de spider een carosserie-ring gemonteerd. Om de kijker collimatievast te krijgen moeten deze moeren zeer strak worden aangespannen. De carosserie-ringen voorkomen het indeuken van de buis.

Afgezien van de vangspiegelverwarming en de hoofdspiegelkoeling is de kijker nu klaar voor gebruik. Kijk ‘m nou staan; is het geen lelijkerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *