90mm f/10 PST mod (h-alpha zonnekijker)

Inmiddels al de derde(!) ombouw rondom het etalon van mijn PST, maar dit is echt de laatste. Echt. Denk ik.
In ieder geval heb ik deze keer een oude Skywatcher 90mm f/10 refractor gekozen. Ik zal niet tot in detail uitleggen waarom een f/10 kijker noodzakelijk is (lees daarvoorvoor mijn bericht over de 70mm PST mod), maar ik zal proberen beknopt uit te leggen hoe deze 90mm PST in elkaar steekt, aan de hand van foto’s.

Om te beginnen zijn alle buisonderdelen gemaakt van PVC-buis. Vooraan de kijker, vlak voor het 90mm objectief,  zit een 95mm ERF-filter in de dauwkap verwerkt, die voordat er zonlicht de kijker in gaat alle infrarood- en ultraviolet straling tegenhoudt.

Het objectief bundelt het licht richting het etalon, gepositioneerd op 200mm vóór het brandpunt. Ik wilde dit etalon netjes wegwerken binnenin de buis en heb daarvoor enkele kunststof ringen laten draaien door Eric Moerman (bedankt, Eric!). De ringen zorgen ervoor dat het etalon netjes gecentreerd in de buis blijft zitten.

Om hem toch te kunnen “tunen” (een PST etalon is instelbaar door een grote ring te verdraaien) heb ik een hendeltje aan de tuning-ring bevestigd. Dit hendeltje steekt door een gleufje naar buiten. Vlak achter het etalon is een 2″ Crayford focuser bevestigd, ook weer met behulp van een door Eric gedraaide adapterring. Tot slot is het 5mm blocking filter van de PST in een oud Celestron zenitprisma gedraaid. Nadat alles bij een eerste test perfect bleek te werken heb ik alles een hoogglans kleurtje gegeven; gebroken wit, net zoals mijn 75mm Polarex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *