Schets: protuberans door de 90mm zonnekijker

Een prachtige week voor zonnewaarnemers! Al vanaf maandag schijnt de zon overdag volop. Dit is dus al de derde dag op rij dat de kijker tijdens de middagpauze in de tuin staat opgesteld. Na het verdwijnen van AR1429 vorige week is het echter erg rustig op de zon. Er waren de afgelopen dagen vrijwel geen noemenswaardige actieve gebieden zichtbaar. Dat is jammer, maar toch is er aan de oostrand van de zon iets moois te zien: een redelijk grote protuberans die het al enkele dagen volhoudt. Ik heb er tussen 13:00 uur en 13:20 uur een tekening van gemaakt (klik op de afbeelding voor de grote versie). Hoewel er absoluut beweging zichtbaar was in de vlam bleef de algehele vorm gedurende die 20 minuten vrij constant, wat het tekenen een stuk aangenamer maakte dan bij de kolkende massa van AR1429 een paar dagen geleden.

De gebruikte vergroting was 101x (9mm LE) Om een idee te krijgen van de schaal: de grote vlam is op de originele tekening 4cm lang. Op verzoek heb ik er deze keer ook de onbewerkte versie bij geplaatst. Alle zonnetekeningen maak ik namelijk met wit pastel op zwart papier en het rode kleurtje voeg ik later toe met de computer:

One thought on “Schets: protuberans door de 90mm zonnekijker

  1. Cecilia

    He Roel,
    wat maak je prachtige schetsen en niet van echt te onderscheiden. Ik lees dat je ergens in een weiland bij Lochem vaak gaat waarnemen. Heb je er ook al eens aan gedacht om een bezoek aan onze sterrenwacht te brengen?? Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem.
    grt Cecilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *