90mm f/10 PST afgewaardeerd naar 70mm f/10

Ik heb gisteravond iets gedaan wat misschien op het eerste gezicht een beetje raar klinkt: ik heb mijn 90mm PST verkleind naar 70mm!
Zoals ik al vertelde in het bouwverslag van mijn 90mm zit je bij een PST mod vast aan een f/10 objectief. Dus hoe groter het objectief, hoe langer het brandpunt. Aangezien het blocking filter van een PST maar 5mm in doorsnede is, is de vignettering enorm; bij de brandpuntsafstand van 910mm past de volledige zon zelfs niet meer in het beeldveld. Ik had verwacht dat dat de hoeveelheid extra detail dat wel zou compenseren, maar na een aantal maanden merk ik dat ik toch dat ik toch meer gecharmeerd was van het grotere beeldveld van de 70mm f/10 dan van de hogere resolutie van de 90mm f/10. In de praktijk wordt de resolutie bovendien eerder beperkt door de seeing dan door de objectiefdiameter en is het verschil in opening tussen 70 en 90mm visueel toch niet zo groot. Een groter BF zou ook een oplossing voor het beeldveldprobleem zijn, maar die dingen zijn me echt veel te duur.

Daarom heb ik de 90mm lens uit mijn mod gehaald, de buis op lengte gezaagd voor de 70mm en een skylux 70mm lens in de buis gemonteerd. Toevallig past de lenscel van een Skylux achterstevoren precies in de 90mm PVC buis, dus ik hoefde alleen het objectief omgekeerd in de cel te monteren. Ook toevallig: de oude ERF houder voor de 70 past weer precies in de “dauwkap”, dus meer dan een paar uurtjes werk heb ik niet aan gehad. De meeste tijd zat trouwens in het bepalen van de juiste plek waar de buis doorgezaagd moest worden! Omdat het objectief wat verder “in” de buis gemonteerd is en de dauwkap nu ook verder over de buis geen geschoven zit is de totale kijker bijna 30cm korter geworden. Vanochtend getest: perfect! Bijkomend voordeel: de sweetspot bedekt nu ook een groter gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *