Maankraters: Grimaldi , Hevelius en Cavalerius (ASOD 11-6-’13)

Gisteravond was nou niet bepaald het meest geschikte moment voor een Maanschets. Er hing wat sluierbewolking waar de Maan maar met moeite doorheen scheen, en hij kwam ook niet zo hoog boven de horizon: maximaal 30 graden. Maar de temperatuur was aangenaam en het was eindelijk eens windstil. Helaas zou de Maan vanuit mijn tuintje pas rond middernacht goed zichtbaar worden, dus ik moest wel even met mijn spulletjes naar een waarneemstekje rijden met beter zicht op het zuiden. Om een uur of 9 (in de schemering) vertrok ik met de 75mm Polarex richting een doodlopend weggetje net ten noorden van Twello…

De Maan scheen melkachtig door de sluierbewolking, maar door de telescoop was het zicht vrij goed. Hoewel de gedeeltes die normaal pikzwart zijn nu een beetje grijzig waren, was de seeing vrij goed en waren de kraters goed scherp. Op dat moment stond de Maan zo’n 25 graden boven de horizon, maar de vergroting kon toch al eenvoudig tot 200x worden opgevoerd.

Eén van de opvallendste gebieden op de Maan was het gebiedje nabij de krater Grimaldi. De laagstaande zon zorgde er vooral binnenin de krater Hevelius voor dat  de bolling van het Maanoppervlak goed te zien was: de gladde bodem vertoonde een mooi helderheidsverloop. Ook het verschil in diepte tussen de verschillende kraters was daardoor goed te zien. Bij de twee grootste (Grimaldi en Hevelius) was de bodem goed te zien, maar de krater Cavalerius, bovenaan de tekening, is zo diep (3600m!) dat de binnenkant pikkedonker bleef. Dit komt om dat Cavelius na zijn ontstaan niet is volgestroomd met lava, zoals de andere twee. Tussen Grimaldi en Hevelius is krater Lohrmann zichtbaar.

De tekening is gemaakt tussen 22:00 uur en 32:15 uur met een wit pastelpotlood op zwart papier. De vergroting bedroeg 171x (7mm Vixen Ortho). Er was bij die vergroting nog meer detail zichtbaar, maar helaas werd de sluierbewolking op gegeven moment zo dik dat ik niet meer verder kon tekenen. Vooral bij Grimaldi missen er dus wat kleine bergtopjes etc. Het beeld door de telescoop is horizontaal gespiegeld, dus op de tekening is het oosten rechts en het noorden boven. (Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *