Schets: Messier 64 – The Black Eye Galaxy

Na een mooie zonnige dag volgde een mooie heldere avond. Het begon weliswaar met wat sluierbewolking, maar eenmaal aangekomen op de waarneemstek nabij Lochem werd dat al snel minder. Ik was er samen met waarneemmaatjes Steven (30cm Sumerian Dobson) en Tom (zelfbouw 40cm Dobson). Ikzelf had ook mijn 40cm dobson meegenomen, en hoewel de ventilator daarvan helaas de geest heeft gegeven was het beeld gewoon prima tot zo’n 150x. Een vergroting waarbij bijvoorbeeld M64 mooi in beeld stond tussen enkele omgevingssterren. Het stelsel blijft voor mij altijd één van de mooiste objecten van de voorjaarshemel: de donkere stofband is altijd weer apart om te zien: een boonvormig boogje aan de oostkant van de heldere kleine kern. De schets is gemaakt met een grijs potlood op een wit vel papier bij een vergroting van 140x (13mm LVW) tussen 23.45u en 00.30uur. Dat is vrij lang voor een relatief eenvoudig object, maar ik heb erg lang lopen prutsen met een puntig gummetje om de stofbandje kloppend te krijgen, dit ging iedere keer mis… De volgende keer probeer ik hem wat groter te tekenen, dan gaat het waarschijnlijk makkelijker: deze schets is ongeveer 15cm in doorsnede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *