Afgelopen nacht bereikte de Perseïden-meteorenzwerm weer zijn jaarlijkse maximum. En net als de voorgaande jaren ben ik weer naar de vaste waarneemstek bij Lochem gereden om ze te bekijken. Hoewel de weersverwachting redelijk positief was bleek er aan het begin van de avond toch een zeer hardnekkige pluk bewolking te hangen, die maar heel traag wegdreef. Tussen de gaten in de bewolking was heel af en toe al een meteoortje te zien. Dat gaf de burger moed, en toen het om 23.00 uur echt donker werd en de pluk bewolking wat was opgeschoven toonde de zwerm zich als vanouds. Een prachtige groene -3 meteoor in het zenit, met nalichtend spoor was direct een mooie binnenkomer! Helaas kwam er vanuit het westen al weer langzaam een nare pluk sluierbewolking onze kant op, en ook op de satellietbeelden was te zien dat ons heldere moment van korte duur zou zijn…
De middag vóór de waarneemavond had ik alvast wat voorbereidingen getroffen voor een tekening. Ik heb een achtergrond met een sterrengebied in de buurt van de radiant met potlood op wit papier getekend, waarna ik onder de sterrenhemel de meteoren op de juiste plek zou intekenen. Dit jaar heb ik dat voor het eerst met grijs potlood op wit papier gedaan, de voorgaande jaren gebruikte ik wit pastelpotlood op blauw papier (Zo’n tekening maak je dus helemaal in negatief, inclusief voorgrond. Achteraf kun je hem eenvoudig weer positief maken met Photoshop voor een realistisch beeld). Vanuit een comfortabele ligstoel heb ik ongeveer een uur lang waargnomen. In die tijd heb ik ongeveer 20 meteoren gezien, waarvan er 8 binnen het gebied van mijn tekening. Eén van de helderste was een -3 meteoor (dicht bij de radiant, dus schijnbaar traag en met een kort spoor) net ten oosten van de ster Mirphak in het sterrenbeeld Perseus. Hij flitste kort groenachtig op en liet een paar seconden een nalichtend spoor achter. Helaas was rond middernacht het feestje al weer voorbij: de bewolking bedekte opnieuw de hele hemel, er het zag er niet naar uit dat het de uren daarna nog beter zou worden. Naar huis dus… (Ik heb het die nacht trouwens nog behoorlijk horen regenen).
Update: de tekening is ook gepubliceerd op www.scientias.nl: http://www.scientias.nl/zo-mooi-waren-de-vallende-sterren-in-nederland/90947