Uit de oude doos: de Volle Maan met het blote oog

2801582-Schets_VolleMaan_12dec2008

Het weer is de afgelopen periode zo slecht geweest, dat er van waarnemen niet veel terecht is gekomen. Laat staan tekenen. Daarom plaats ik hier uit pure armoe maar een schets uit de oude doos, nog uit de tijd van vóór deze website. Precies 5 jaar geleden (december 2008) maakte ik dit tekeningetje van de Volle Maan, gewoon door het vensterglas vanaf de bank. Ik wilde eens zien hoeveel details op het oppervlak ik kon zien zonder optische hulpmiddelen. Vooral het felle licht van de 100% verlichte Maan maakte het best lastig, maar gelukkig schoof er af en toe wat sluierbewolking over. Dat werkte als een soort natuurlijk maanfilter en het werd daardoor makkelijker om kleine contrastverschillen te zien. Bij Volle Maan staat de Zon als het ware “in je rug”, waardoor er op de maanbol geen schaduwen zichtbaar zijn. Wat je ziet zijn dus verschillende enorme lavavlaktes die wat donkerder afsteken. De Maanschijf zelf is geschetst op gewoon wit papier met een gewoon grijs potlood. Daarna heb ik met Photoshop een zo gelijkend mogelijke wolkenlucht in elkaar gebakken en mijn maanschets daarin “geplakt”. Klik op de afbeelding voor een iets grotere versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *