Monsterzonnevlek AR2192 – een vergelijking

Schets_AR2192_20141027_vergelijk_900pxDe rotatiesnelheid van de Zon is ongeveer 10 dagen. Dat betekent dat wanneer er een zonnevlek vanaf de Aarde gezien aan de zonsrand verschijnt, hij er ongeveer een dag of vijf over doet voordat hij aan de andere kant weer verdwijnt. Op internet waren al dagen foto’s te zien van de “grootste zonnevlek van deze zonnecyclus”, maar uiteraard was het in Nederland al die tijd bewolkt. Het leek erop dat deze zeer bijzondere zonnevlek totaal aan mijn telescoop voorbij zou gaan. Totdat het maandagochtend toch nog redelijk opklaarde! Door de sluierbewolking scheen een waterig zonnetje, maar dat zou genoeg moeten zijn… Al voordat de zon boven de dakrand uit zou piepen stond de kijker (voorzien van een witlicht-zonnefilter) al klaar in de tuin.

De 75mm Polarex wachtend op de Zon…

En daar was hij dan eindelijk, de gigantische zonnevlek die achteraf gezien de grootste in 24 jaar was. Een monster, inderdaad de grootste die ik ooit zag. Door de Polarex was het beeld door de sluierbewolking nogal donker, maar wanneer ik met mijn handen een kijktunneltje maakte boven het oculair kon ik toch enorm veel detail zien. Tijd om de tekenpotloodjes tevoorschijn te halen! Ik heb getekend van 11.30u tot 12.30u, met een grijs potlood op wit papier. Het viel me op dat in een uur tijd kleine details in de zonnevlek iets van vorm waren veranderd. Iets wat ik herken van waarnemingen door mijn h-Alpha zonnekijker, maar bij witlicht was me dat eigenlijk nog nooit zo opgevallen. Hieronder het resultaat na een uurtje priegelen:Schets_AR2192_20141027_800px_ruwLater heb ik deze tekening ingescand en voorzien van een kleurtje (niet helemaal zoals het eruit ziet door mijn telescoop, door het filter is de Zon namelijk gewoon wit):

Schets_AR2192_20141027_800pxNatuurlijk was ik niet de enige die deze vlek op dat moment aan het vastleggen was. Paul Colenbrander uit Hengelo maakte met een webcam op ongeveer hetzelfde moment een foto. Met zijn toestemming heb ik mijn tekening naast zijn foto geplakt (en gezorgd dat ze beiden de juiste ori├źntatie hebben), om ze met elkaar te kunnen vergelijken. Hieronder de twee afbeeldingen naast elkaar. Om een indruk te krijgen van de enorme afmetingen van deze zonnevlekken, heb ik een plaatje van de Aarde op dezelfde schaal erbij gezet. Zoals je ziet past de Aarde tientallen keren in dit vlekkengebiedje!

Schets_AR2192_20141027_vergelijk_900px

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *