Maanschets: Gauss, Hahn, Berosus

Schets_Gauss_Hahn_Berosus_20141208_600pxIeder voordeel heb z’n nadeel. Zo ook bij het sterrenkijken. In de zomer is de nachttemperatuur vaak aangenaam en is buiten schetsen dus erg comfortabel. Om tekeningen van de Maan te maken is de zomer echter niet zo geschikt: erg hoog komt de Maan dan niet boven de horizon uit, en hoge vergrotingen zijn door de luchtonrust dan ook vaak niet mogelijk. In de winterperiode is dat allemaal een stuk beter: de Maan komt ’s nachts zeer hoog aan de hemel te staan waardoor scherpere beelden bij hoge vergrotingen mogelijk zijn. Maar comfortabel schetsen zit er niet echt in. Het was gisteren bijvoorbeeld vrij koud en vochtig. Mijn vingers waren redelijk verkleumd, maar omdat het de afgelopen vrijwel geen nacht helder is geweest, heb ik toch de telescoop in de achtertuin opgesteld en een schetsje van de Maan gemaakt.

Het gebiedje wat er voor mij uitsprong waren de drie kraters Gaus, Hahn en Berosus. Gaus is de grootste van de drie met een diameter van 177km, en lag al bijna helemaal in de schaduw: alleen het bovenste stukje van de kraterrand en een paar centrale bergen piepten nog een beetje uit de schaduw. Iets verder naar het westen liggen de kleinere Hahn en Berosus (respectievelijk 85km en 75km groot). Beide kraters lijken sterk op elkaar maar Hahn heeft een opvallende centrale berg, Berosus heeft een vlakke kratervloer. Verder waren er in het vlakke gebied rondom deze kraters nog veel kleinere ondiepe kraters te zien.

Ik heb de tekening gemaakt tussen middernacht en 00.45u, met een wit pastelpodloodje op zwart papier. Het gebruikte oculair was een 7mm Ortho, welke in de 75mm Polarex een vergroting van 171x geeft.

One thought on “Maanschets: Gauss, Hahn, Berosus

 1. Kiwi

  Hi … ^,^)/ WoW

  Ik heb pas ook een Polarex

  Vraag hoe heeft u het gedaan met tekenen
  maan gaat best snel >_< of zit niet stil .. Haha!!

  Ik hoor van je nog ^^,)
  Mvg kiwi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *