Zo vader zo zoon? Maan en Venus met de Meesters 60mm

Om de Piet Meesters 60mm f/15 ook te kunnen gebruiken voor schetsen heb ik hem gisteren provisorisch gemonteerd op een oude TAL-1M. Toevallig paste de buisklem van een stokoude 60mm Tasco perfect om de Meesters, en kon ik hem eenvoudig op de TAL bevestigen met twee boutjes.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: MeestersTal.jpg views: 15 grootte: 267,5 KB id: 1443813

Zoon Pim (10) stond erbij en keek ernaar, en zei opeens: “eigenlijk wil ik vanavond ook wel een schets maken door de telescoop, mag dat?”.Ja natuurlijk mag dat!
Een paar uur later zaten we met zijn tweetjes op het waarneemterrasje; hij achter de 60mm Meesters, en ik achter de 127mm Maksutov. De Maan (met asgrauw schijnsel) en Venus stonden prachtig naast elkaar boven de westelijke horizon. Daar weer linksboven de Pleiaden.

Pim begon fanatiek de Maan te tekenen met een wit pastelpotloodje op zwart papier, en ik zwiepte wat rond met de Maksutov. Orionnevel, M35, dat soort dingen. Maar het mooist bleef toch de Maan bij lage vergroting: een sikkel en de grijze gloed van weerkaatst “Aardlicht”. Bij hoge vergroting waren de de bergtoppen aan de donkere nog te zien als rafels aan de Maanrand.
Venus bijna exact half verlicht, maar wel wild golvend door de seeing.

Rond 20:45u kwam er een dikke wolkenband vanuit het westen dichterbij, maar gelukkig was de schets net op tijd af. Er was zelfs nog even tijd om de vergroting van de Meesters wat op te voeren naar 120x en Venus ook nog even mee te pikken.

Als vader ben ik natuurlijk retetrots op deze allereerste astroschets, en ik wilde hem toch even met jullie delen:

Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Schets_Pim_Maan_Venus_20200328.jpg views: 16 grootte: 188,0 KB id: 1443814
Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Schets_Pim_Meesters_20200328.jpg views: 16 grootte: 234,2 KB id: 1443815

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *