Een piepklein schetsje van Mars

Maandagavond was een mooie heldere avond, met Mars al vroeg hoog in het zuiden (man, wat gaat die oppositie snel voorbij). Ondanks de matige seeing waren er regelmatig mooie scherpe momenten waardoor ik eindelijk de planeetkant met Syrtis Major en Hellas eens goed kon bekijken met de 300mm Propdob.

Dit is toch wel de mooiste kant van Mars, waarbij de albedo-details over de hele planeet zichtbaar zijn en niet alleen op het noordelijk halfrond. Bij een vergroting van 240x waren enorm veel details te zien in de korte momenten van goede seeing. Een paar seconden scherp beeld, dan snel zoveel mogelijk details in je hoofd opnemen, en daar een schetsje van proberen te maken. Om vervolgens weer te wachten op de volgende scherpe seconden.

Het was overigens bizar warm voor begin november, ik zat gewoon zonder probleem zonder jas waar te nemen in de achtertuin.

Het piepkleine veldschetsje (32mm rond, de onderzijde van een oculair) is ingescand, uitgeknipt, en het planeetbolletje heeft een oranje zweempje gekregen. Hij is dus niet achteraf opnieuw getekend.

One thought on “Een piepklein schetsje van Mars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *