Klikklak met de nieuwe ED refractor

Al op Oudjaarsdag arriveerde deze telescoop (een TS Optics 102mm f/7 ED refractor), maar na weken bewolking klaarde het gisteravond laat dan EINDELIJK op, en kon ik mijn nieuw aangeschafte telescoop eens goed testen op de Maan.

Alhoewel ik in de loop der jaren al ontzettend veel telescooptypen heb gehad, is een ED refractor gek genoeg onbekend terrein voor mij. Een korte lenzenkijker met de geringe kleurfout van een veel langere achromaat is een mooie allrounder: wijde beeldvelden, hoge vergrotingen en een korte afkoeltijd, een combinatie die voor mij nieuw is.

De montering van de 75mm Polarex draagt ‘m perfect, en vergrotingen tot 205x zijn geen enkel probleem (bij betere seeing kan de vergroting waarschijnlijk nog wel een tandje omhoog). Qua kleurfout wint de oude 75mm f/16 Polarex achromaat het nog steeds, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat het beeld van de Maan door de 102mm een stuk helderder is. Met een ND filter verdwijnt de kleurfout namelijk zo goed als volledig.

Ik heb ook nog even een snel fotootje gemaakt met de spiegelreflex, en ook daar: bijna kleurfoutvrij. Ik ben blij!

TS 102mm f/7 ED refractor op gemotoriseerde Polarex-montering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *