De zon in h-Alpha: onverwachte resultaten met de spiegelreflex

De C1.5 klasse zonnevlam om 13:55u

Vanmiddag was het aangenaam warm in het zonnetje, ideaal weer voor een zonneschets door de gepimpte 50mm Lunt in “grab&go” modus: op een Heritage montering met volgplatform.

Meestal probeer ik tussen het schetsen door voor de lol een fotootje door het oculair te maken met mijn telefoon. Vaak is daar dan wel iets op te zien, maar fraai is het nooit. Vanmiddag probeerde ik hetzelfde eens met de spiegelreflex: gewoon met de kitlens erop een fotootje maken door het oculair, vanuit de losse hand. Ik verwachte een vergelijkbaar resultaat als met de telefoon, maar wat schetste (pun intended) mijn verbazing? Gewoon hartstikke mooie plaatjes!

Op de laptop wat aan de contrastschuifjes getrokken en voila:

Ok, het is natuurlijk niet te vergelijken met het prachtige hoge-resolutie stackgeweld van de echte astrofotografen, maar ik was enorm verbaasd dat dit haalbaar is met één enkele opname. Iets langer belichten toont de protuberansen beter:


En als klap op de vuurpijl knalde rond 13:50u ook nog behoorlijke flare uit AR2957 (EDIT: volgens www.spaceweather.com was het een C1,5 klasse uitbarsting)

Wat een verrassing, en waarom heb ik dit eigenlijk nooit eerder geprobeerd…? :D
 

2 thoughts on “De zon in h-Alpha: onverwachte resultaten met de spiegelreflex

  1. Menno Blaauw

    Hoi Roel, een paar weken geleden heb ik bij jou in de buurt ook een Lunt LS50T opgehaald en ben er erg blij mee. Vorige week m’n eerste zonneschets ooit gemaakt en dat viel niet tegen. Ook al vele foto’s geprobeerd te maken met de telefoon in een adapter maar dat werkt niet echt fantastisch. Ik sta versteld van de mooie plaatjes fie je met de spiegelreflex hebt gemaakt! En dat uit de losse hand? Heel gaaf!

  2. André

    Hi, mooie beelden ! Ik word steeds overtuiger dat een lunt 50 of zelfs lunt 40 een over algemeen veel betere keus is dan de coronado pst. De resolutie , maar ook de beeld kwaliteit laat de lunt gewoon gedetailleerder beelden zien. Ook vertrouw ik Meade / pst niet meer in de kwaliteit van o.a de etalon die zal vroeger wellicht veel
    geweest zijn? Als ik het geld ervoor had, zou ik waarschijnlijk voor de lunt 60 MT kiezen.
    Bedankt voor de tips! Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *