Voor het waarnemen van de sterrenhemel heb ik in de loop der tijd al vele telescopen versleten. Op dit moment heb ik verschillende telescopen in mijn bezit: een zelfgebouwde 350mm f/4 Dobson, een zelfgebouwde 150mm f/4 Dobson, een Polarex 75mm f/16 lenzenkijker en een zelfgebouwde 60mm h-alpha zonnetelescoop. Op deze pagina zal ik iets meer vertellen over deze instrumenten:
Zelfbouw 350mm f/4 truss Dobson
Mijn hoofdinstrument is een truss Dobson met een door Jean-Pierre Grootaerd (Universiteit Gent) geslepen 35cm f=1400mm hoofdspiegel en een 63mm vangspiegel van Orion Optics UK . Het totaalgewicht van de kijker is ongeveer 16kg, inclusief de 6,5kg zware hoofdspiegel. De telescoop is ontworpen om mee te kunnen nemen op vliegvakantie. De telescoop is voorzien van vangspiegelverwarming en een “Mauro Da Lio” hoofdspiegelventilatie. De inkijkhoogte in het zenit is 130cm. Het complete bouwverslag van deze kijker is hier te vinden.
Polarex 75mm op equatoriale montering
Mijn hoofdinstrument voor het waarnemen en het schetsen van de Maan. Een prachtige, oerdegelijke lenzenkijker, waarschijnlijk uit de jaren ’70. Het is een Japanse telescoop, geproduceerd vanaf eind jaren ‘50. In Amerika werden dezelfde kijkers verkocht onder de merknaam “Unitron”. De brandpuntsafstand is 1200mm wat een openingsverhouding van f/16 geeft. Door dit relatief lange brandpunt heeft de kijker nauwelijks last van kleurfout, waardoor de optische kwaliteit vergelijkbaar is met een moderne korte ED/APO telescoop met dezelfde opening. Het exacte bouwjaar van de Polarex is wat moeilijk te bepalen omdat gedurende de hele productieperiode van zo’n 30 jaar vrijwel niets veranderd is aan de bouwwijze. Een paar kleine details (de chromen deelcirkels en de collimatie”oren”) doen vermoeden dat deze kijker ergens in de jaren ‘70 is gemaakt. Mijn vorige 75mm was een ouder model uit begin jaren ‘60 met zwarte deelcirkels. De kijker is voorzien van een 8×30mm zoeker en een zonneprojectie-set. De kijkerbuis en de montering kunnen vervoerd worden in de twee originele houten kisten, een kist voor de statiefpoten ontbreekt (hoewel ik niet zeker weet of die poten origineel wel in een kist geleverd werden). Ik ben ontzettend blij met deze telescoop. Hij is niet alleen erg goed en degelijk gemaakt maar misschien ook wel één van de mooiste telescopen ooit gebouwd. Lees hier meer over deze Polarex.
Zelfbouw 60mm f/11 h-alpha zonnekijker “Solarex”
In het voorjaar van 2011 kocht ik mijn allereerste zonnetelescoop: een kleine tweedehands Coronado PST. Ik haalde hem op bij de eigenaar in België en toevallig was hij op die dag net in de tuin de Zon aan het foto graferen met een 80mm zonnetelescoop. Hij vertelde dat hij een gewone telescoop met de inwendige onderdelen van een PST had uitgerust om zo op een goedkope manier toch over een zeer grote zonnetelescoop te beschikken. Mijn zelfbouwhart sloeg drie keer over, want commerciële grote h-alpha kijkers zijn ongelofelijk duur. Twee weken later was mijn eerste “PST-mod” een feit, en uiteindelijk heb ik een oude Polarex 60mm telescoop op deze manier volledig omgebouwd tot zonnetelescoop. Het bouwverslag van deze “Solarex” is hier te lezen. Ik noem deze telescoop wel eens mijn “hobbyverdubbelaar”, omdat ik nu ’s nachts én overdag kan sterrenkijken!
Ich denke, die Propdob Nano klingt super. Ich bin mit dem Tucson Amateurastronomie Verein in Tucson, AZ, USA. Ich denke, dass viele unserer Mitglieder interessiert sein würde, den Bau einer solchen Reise Teleskop. Erlauben Sie uns Ihre Spezifikationen für in eine Werkstatt zu bauen das Propdob Nano? Ich werde mich in Richtung Norden nach Idaho, um die 2017 Sonnenfinsternis und ich brauche eine kleine und leichte Rahmen für dieses Unterfangen. Dies wäre eine wunderbare Ergänzung zu meiner Sammlung.
Bitte lassen Sie mich wissen, ihre Gedanken zu diesem Thema.
Danke,
Bob
Robert Gilroy
Tucson Amateurastronomie Verein
520-743-0021
Durch die Art und Weise, meine email-Adresse ist Bobgilroy@tucsonastronomy.org.
Danke,
Bob
Robert Gilroy
Tucson Amateurastronomie Verein
520-743-0021
Robert
Do you have this website in English?