Over Roel

Ik ben Roel Weijenberg, 43 jaar oud, getrouwd met Maayke, vader van Pim (14) en het grootste deel van mijn leven in de weer met sterrenkunde. Niet altijd even intensief, maar vooral de laatste 25 jaar is deze hobby een belangrijk deel van mijn leven gaan uitmaken. Niet alleen het waarnemen zelf is een grote passie. Ook het zelf bouwen van telescopen is inmiddels een groot deel van deze hobby geworden. Ik woon aan de rand van een middelgroot dorp en hoewel het in mijn tuin nog redelijk donker is, moet ook ik kilometers reizen voor een goede donkere stek. Op heldere, maanloze nachten ben ik dan ook geregeld te vinden in een donker weiland nabij Lochem. Voor mij slechts een half uur rijden en een voor Nederlandse begrippen zeer goede waarneemlocatie.

Op dit blog hou ik mijn waarneming en schetsen bij en zal ik ook regelmatig verslag doen van mijn telescoopbouw-projectjes. Schroom niet om te reageren op mijn berichtjes, ook vragen zal ik zoveel mogelijk proberen te beantwoorden. Veel plezier, en vergeet niet een een berichtje achter te laten in mijn gastenboek!

3 thoughts on “Over Roel

 1. Vinu Joseph

  Hello Roel.
  Good Day

  I am very interested watch your blogs and quality masterbuild handmade telescopes especially DIY – 16 “(406mm) f / 4.5 truss Dobson. I would like to construct a 406mm Dobs telescope one like yours.

  Can you please email me plans, drawings for the wooden construction dimensions of this telescope.

  Best regards

  Vinu Joseph

  Cochin, Kerala
  India.

 2. Mat Drummen

  Geachte Roel Weijenberg,

  Op uw site vond ik een mooie schets van NGC 891 gemaakt met de 350 mm. Mag ik die gebruiken in de komende Sterrengids 2018, waarvan ik hoofdredacteur ben?
  Uiteraard noem ik de auteur en de gebruikte telescoop.
  Woont u in Deventer, maar is Markelo de waarnemingsplaats?

  Vriendelijke groeten,

  Mat Drummen

 3. andre

  Hi roel met André coutinho. In jou review over de coronado PST zij jij dat 50x de maximale vergoting was. Maar recent heb ik een paar reviewers op amazon gevraagd – een zij dat hij een CEMAX 12 mm gebruikt en dat de 2X barlow lens ook een welkome toevoeging is en dat deze combinatie met deze telescoop goed wekt. Een andrere reviewer heeft zelfs zijn geld geïnvesteerd in een baader ZOOM in combinatie met een 2.5x powermate eyepiece. Hij kon helemaal inzoomen en de zonnevlammen in hun volle glory zien. Op youtube had iemand een gewone iphone in zijn PST gezet tegen een 2x barlow met een 26 mm eyepiece , hij zoomde in en ik kon nog steeds de zonnevlammen zien, zij het wat wazig maar toch. Hoe komt het dat volgens jou 50x de maximale vergroting is? Heb je ook getest in goede seeing? Dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *