Zelfbouw: 254mm f/4,5 kofferdobson (UPDATE 20-7-’10: Klaar!)

Zoals jullie wellicht HIER al hebben gelezen, heb ik een tijdje geleden een Orion UK 30cm spiegel besteld voor mijn ultieme kijker; groot genoeg om bruikbaar te zijn als hoofdkijker in Nederland maar ook geschikt als reisdobson om mee te nemen in het vliegtuig. Dubbel feest dus!

Het betekent wel dat ik straks een 25cm over heb… De wachttijd voor de 30cm OO spiegel is lang (tot wel 3 maanden) en om het ontwerp wat ik voor die spiegel in mijn hoofd heb alvast in de praktijk te testen bouw ik nu een nieuwe ombouw rond mijn huidige 25cm spiegel. Zodra deze straks klaar is (en ok bevonden) ga ik hem verkopen (EDIT: inmiddels verkocht) en hopelijk kan ik dan direct aan mijn 30cm ombouw beginnen. Een soort van voorpret dus!

Vandaag heb ik de vangspiegelkooi gemaakt. Ik wilde wel een ronde kooi i.p.v. een zeshoekige, want dat vind ik toch wat mooier. Met buigzaam 3mm populieren multiplex gaat dat vrij eenvoudig. Hij is nog lang niet klaar (de spider moet er nog in, de trussbevestingingen moeten er nog op, schuren, schilderen etc.), maar het begint er al aardig op te lijken! De focuser is trouwens een 2″ Helical van TS.

Volg hieronder het complete bouwverslag (en alle updates)

Update 6 juni:

– Spider klaar (gemaakt van kleine ijzerzaagbladen
– Vangspiegelhouder klaar (gemaakt van een schuin afgezaagd PVC buisje
– Trussbevestigingen klaar

Update 15 juni:

– Hoofdspiegelcel (3-punts) en hoofspiegelbak klaar
– Trusses op maat gezaagd
– Red Dot Finder gemonteerd
– Vangspiegel gemonteerd

De trusses zijn gemaakt van 15x15x2mm aluminium L-profielen met ingezaagde gleufjes aan de uiteinden. Simpel te bevestigen, zeer solide en ze passen “lepeltje-lepeltje” opgestapeld in een 50mm PVC buis. De trusses zijn in totaal 82cm lang, dus ze passen in hun geheel in een normale reiskoffer.

Update 4 juli:

De Dobson is nog lang niet klaar (de meeste tijd gaat zitten in het afwerken), maar hij begint al steeds meer zijn uiteindelijke vorm te krijgen. De hoogtelager-bananen zijn op maat gezaagd en op de juiste plek bevestigd. De buitenste transportkist, die tevens de bodemplaat en rockerbox is, is ook gezaagd en gemonteerd:

Update 20 juli:

Hij is klaar! Alles is geschilderd en gebaffled, de balansveer zit erop en het hang- n sluitwerk is bevestigd:

2 thoughts on “Zelfbouw: 254mm f/4,5 kofferdobson (UPDATE 20-7-’10: Klaar!)

  1. jan bonte

    goed gedaan roel, ik heb denk ik nogwel een paar uitschuifbaretrussen voor je als je dar belangstelling voor hebt, het zijn uitschuifbare dakwasapparaten maar ze zijn aan de bovenkant afgebrokenze zijn wel heel dun 0,3.mm als je ze wilt zien moet je maar langs komen,ik woon in (…….) .groetjes jan

  2. Roel Bericht auteur

    Dankjewel Jan, maar ik gebruik eigenlijk altijd aluminium L-profielen als trusses omdat die heel makkelijk stapelbaar zijn en vervoerd kunnen worden in een 50mm PVC buis. Bij mijn volgende Dobson (die 30cm) ga ik die ook weer gebruiken. De lengte zal ongeveer 85 cm zijn, dus ze passen nog in hun geheel in de koffer naar La Palma. Wel bedankt voor het aanbod!

    (Ik heb trouwens even je adres verwijderd uit de reactie i.v.m, privacy.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *