Nieuw bouwprojectje: 114mm f/4,4 mini Dobson

Over minder dan 2 maanden vertrek ik voor de tweede keer naar waarneemwalhalla La Palma. Vorig jaar heb ik daar ook al genoten van de meest fantastische sterrenhemel die ik ooit gezien heb met mijn toenmalige 25cm kofferdobson. Voor de aankomende vakantie had ik al een 30cm f/4 kofferdobson gebouwd, maar het zou toch geweldig zijn als ik ook een klein kijkertje extra mee zou kunnen nemen voor de lage-vergrotingen-enorm-beeldveld-waarnemingen. Het idee voor een mini truss Dobson was geboren…

Daarvoor heb ik een kleine widefield Newton aangeschaft met een spiegeldiameter van 114mm en een brandpuntsafstand van 500mm. Daarmee zou ik met mijn laagst vergrotende oculair (22mm Vixen LVW) een vergroting van ongeveer 22x krijgen met een beeldveld van bijna 3 graden! De kijker was van zichzelf al niet zo groot maar de ruimte in mijn reiskoffer is beperkt. Dus heb ik het kleine kijkertje omgebouwd tot een soort babyversie van mijn grote Dobson. Alles past in elkaar in een te vervoeren kistje van 20cm x 21cm x 13cm. Die moet nog wel ergens tussen te proppen zijn!

3 thoughts on “Nieuw bouwprojectje: 114mm f/4,4 mini Dobson

 1. Casper

  Ha Roel,

  Ik had een vraagje over je vangspiegelkooi, want ik ga ook een 15cm probdobson bouwen voor profielwerkstuk.
  De maakt 2 ringen uit hout en dan buig je een strook hout erin? Maak je dit hout nog nat waardoor het flexibel is?

  Casper

 2. Roel Bericht auteur

  Klopt, ik zaag eerst de houten ringen en lijm/timmer daarna het dunne triplex tegen de binnenkant. Het 3mm triplex wat ik gebruikte (Gamma timmerplaat) buigt in één richting voldoende mee om in de ring te passen. Mocht je toch bang zijn dat het breekt is natmaken (goed laten weken) een goede methode om het hout soepeler te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *