Maankrater C. Herschel

C. Herschel, Deventer 23-05-2010, 23.30-00.00uur, Polarex 102mm f/15 refractor, 8mm LVW (187,5x) seeing matig (opklikken voor grotere versie)

Ondanks dat de Maan gisteren niet zo hoog kwam heb ik toch even de Polarex erop gericht. De luchtonrust was aanzienlijk vanwege de lage stand en de trillende lucht van de warme daken (het was prachtig weer!), maar toch had ik zin om een schetsje te maken. Het was om 23.00 uur nog aangenaam warm dus ideaal weer om achter de telescoop te kruipen.

De naam van de grootste krater op de schets is C.Herschel, vernoemd naar de zus van de bekende 18e eeuwse astronoom William Herschel. Zij werkte 50 jaar met haar broer samen en ontdekte zelf 8 kometen.
De krater heeft een diameter van 13,4km en door de lage stand van de zon op die plek was de schaduw van de kraterrand zeer langgerekt. Ten oosten van C. Herschel was een bergje te zien met twee toppen. Ook deze toppen veroorzaakten lange puntige schaduwen over het maanoppervlak. Het mooist vond ik echter de langgerekte heuvelrug die honderden kilometers over een “glad” stuk van de Maan loopt. Omdat de seeing (luchtonrust) het beeld bij hoge vergroting nogal verstoorde had hoger vergroten dan ong. 185x (Vixen LVW 8mm) niet veel zin. De echt kleine details heb ik dan ook niet kunnen schetsen, maar het was een leuke oefening in het gebruik van wit pastelpotlood op grijs papier. De donkere delen en de schaduwen zijn getekend met een B-potlood en een zwarte fineliner.

5 thoughts on “Maankrater C. Herschel

  1. Roel Bericht auteur

    Bedankt!

    Robert, ik heb over deze schets ongeveer een half uur gedaan. Meestal doe ik over een maanschets wat langer maar dit was een gebied met relatief weinig oppervlaktedetails, en dat scheelde een hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *