De totale zonsverduistering van 29 maart 2006 (+filmpje)

Een verslag uit de oude doos: Op 29 maart 2006 was er een totale zonsverduistering zichtbaar, onder andere te zien vanaf een smalle strook door Turkije. In deze strook van zo’n 150km breed zou de Maan de Zon volledig afdekken. Een van de spectaculairste natuurverschijnselen die er zijn. Toevallig liep het eclipspad precies over een toeristisch gebied aan de kust zodat een reis er heen lekker betaalbaar bleef. Om niet achter het net te vissen hadden Maayke en ik al een jaar(!) van tevoren een vlucht+hotel geboekt. Maar eindelijk was het dan zover. We waren op de plaats van bestemming, hadden een prachtig plekje uitgezocht om de verduistering bekijken, de videocamera stond op scherp, dus het spektakel kon beginnen…

Wat een dag, die 29e maart! ’s Ochtends al vroeg uit ons hotelnest uitgekropen om als eerste op waarneemspot te zijn die we de vorige middag gevonden hadden. We waren vroeg, maar zeker niet de eersten! Om 09.00 stonden we met z’n allen op de ‘plaat’ terwijl het eerste contact pas tegen 12.30 zou zijn. We hadden mooi tijd om alle spulletjes uit te stallen, in mijn geval een oude VHS-C videocamera en een verrekijker. Ik had namelijk geen zin om de hele tijd foto’s te gaan maken en zo meer bezig te zijn met het instellen van de camera dan met het genieten van de eclips. Ik hoefde dus alleen mijn cameraatje te voorzien van een eigenmaakt astosolar-filtertje, hem op de zon te richten en verder lekker afwachten. Ik zat heerlijk op de rand van het muurtje met vrij uitzicht op de zee te wachten op wat zou komen.

12.37: Het eerste contact! Een miniscuul hapje rechtsonder uit de zon, het bewijs dat er echt iets gaat gebeuren!! Iedereen wordt enthousiast, de eerste foto’s worden gemaakt en ik schiet alvast een paar seconden film. Om de tien minuten film ik telkens een paar seconden van het steeds groter wordende hapje.

Wanneer de verduistering zo rond 13.15 halverwege is, merkt iedereen dat het licht een beetje begint te veranderen. Het is heel subtiel, maar de kleuren lijken net iets anders en hoe verder de zonnesikkel krimpt, hoe onheilspellender het licht begint te worden. Schaduwen worden scherper en een vreemde grauwe gloed hangt over iedereen heen. Het is heel lastig te omschrijven, maar het geeft een heel raar sfeertje aan het hele gebeuren.

13.45: nog maar 10 minuuutjes! De hele omgeving is gehuld in die rare duisternis, en je merkt dat iedereen wat zenuwachtiger wordt. Er worden steeds meer foto’s gemaakt, en ik zet mijn camera nu continu aan. De sikkel wordt steeds smaller totdat er nog maar een heel smal lijntje over is. Dat lijntje wordt snel korter en ik haal snel het filter van mijn camera om in ieder geval de diamantring te kunnen filmen.

13.57 Alsof iemand een enorme dimmer uitdraait, wordt het opeens binnen een paar seconden heel donker. Iedereen begint te joelen en te juichen en daar staat opeens in plaats van een felle lichtpunt aan de hemel een prachtige ring met uitlopers naar verschillende kanten: de corona!!!! De lucht donker grijsblauw met rondom de horizon een oranje gloed. Het is allemaal nog veel mooier dan ik had gedacht. Zo ontzettend overweldigend. Het is niet alleen een prachtige corona in de lucht, maar de hele omgeving is veranderd door de verduistering. Bijna eng! Snel kijk ik nog even door mijn verrekijker en ik zie prachtige felroze zonnevlammen aan de rand. Maar de rechterrand van de zon wordt al weer lichter en de zuidwestelijke horizon wordt snel minder donker.

Dan opeens een felle flits: de tweede diamantring, en de totale verduistering is alweer voorbij. Mensen juichen weer en applaudiseren voor wat ze net gezien hebben. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand een applaus geeft voor een natuurverschijnsel, maar dit keer is het meer dan terecht.
JEZUS, WAT MOOI!

En wat misschien nog mooier is: ik heb alles op video! De aanloop, beide diamantringen, de totaliteit, en het gejoel van de mensen! Een korte versie van dat filmpje (misschien wel het kostbaarste filmpje wat ik ooit gemaakt heb) vind je HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *