Testfoto’s voor de Venusovergang 2012


Volgende week woensdagochtend 6 juni vanaf 05.22 uur is er anderhalf uur lang iets heel bijzonders aan de hemel te zien. De planeet Venus beweegt precies tussen de Aarde en de zon door, waardoor de planeetbol als een klein zwart cirkeltje vóór de zonneschijf zichtbaar is. Dit is één van de zeldzaamste astronomische verschijnselen: de volgende Venusovergang vindt pas weer plaats op… 11 december 2117. Je kunt je voorstellen dat ik dit absoluut niet wil missen. De omstandigheden vanuit Nederland zijn niet gunstig: de overgang is al bijna ten einde als de Zon hier boven de horizon komt, en op het eind van het gebeuren is de Zon nog niet verder geklommen dan 10 graden hoogte. Volledig vrij zicht op de noordoostelijke horizon is een absolute must, en natuurlijk moet het weer ook meezitten.

Om goed voorbereid op pad te gaan heb ik mijn kleine 60mm Polarex alvast geschikt gemaakt om dit verschijnsel te fotograferen. Een speciaal filter moet gebruikt worden, en er zijn wat adaptertjes nodig om de camera achter de kijker te bevestigen. De afgelopen dagen heb ik de eerste testopnames van de Zon kunnen maken, en als alles meezit zal ik met deze set de Venusovergang gaan vastleggen.

De eerste test op 25 mei

27 mei. De verplaatsing van de zonnevlekken over de Zon is goed te zien.

28 mei

De gebruikte opstelling: Polarex 60mm EQ met Baader Astrosolar filterfolie voor het objectief. De camera is een Nikon D40 in het primaire brandpunt.


En als alles mee zit zal Venus op 6 juni zo te zien zijn op de Zon! Het zwarte schijfje is op schaal.

Meer informatie over deze zeer bijzondere gebeurtenis: http://www.astronomie.nl/nieuws/2525/venusovergang.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *