Perseïden 2012: spektakel! (ASOD 15-08-’12)

Afgelopen nacht was weer het maximum van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden, een zeer rijke zwerm; altijd goed voor tientallen meteoren per uur. Vorig jaar was er helaas niet veel te zien vanwege het weer en storend Maanlicht, maar dit jaar waren de omstandigheden gunstiger: de Maan zou slechts een klein sikkeltje zijn, een er werd een heldere nacht voorspeld. Op naar de vaste waarneemstek nabij Lochem dus, gewapend met een ligstoel, een warme deken en tekenspulletjes. Ik reed samen met waarneemmaatje Steven, en bij aankomst bleek ook Bart al aanwezig te zijn. Rond die tijd verscheen er af en toe al een Perseïde, en dat zouden er later alleen maar meer moeten worden. De hemel was kraakhelder en we nestelden ons in de op het oosten gerichte ligstoelen. Ikzelf had een plank met daarop een vel papier bevestigd om de meteoren te tekenen. Thuis had ik al wat voorbereidingen getroffen door alvast een opzet voor sterrenhemel te tekenen. Ter plekke kon ik die aanvullen met zwakkere sterren, details op de horizon en natuurlijk de meteoren zelf. En dat feest barstte al snel los: het eerste half uur kon ik al vijf redelijk heldere exemplaren intekenen. Helaas kost dat intekenen wel wat tijd, waardoor het onmogelijk is om continu je blik op de hemel te houden. Aan het gegil van mijn buren te horen heb ik toch een paar mooie meteoren gemist!

Rond middernacht trok het langzaam helemaal dicht met dikke bewolking. Anderhalf uur lang was er vrijwel niets te zien, maar rond 01.15 uur, vlak voordat de Maan opkwam (die trouwens schitterend in samenstand was met Jupiter) klaarde het prachtig op. Opnieuw een kraakheldere transparante hemel: ondanks de Maan was de Melkweg zonder probleem zichtbaar, net als het Dubbelcluster en het Andromedastelsel. En het vuurwerk begon ook weer! Achter elkaar ging het door, een stuk of vier vielen volgens mij wel in de klasse “vuurbol” (helderheid groter dan magnitude -4), en regelmatig waren mooie nalichtende sporen te zien. Ik heb tot ongeveer 03.45 uur zoveel mogelijk meteoren ingetekend, met een uiteindelijke score van 41. Prima!

Wat me trouwens opviel in vergelijking met twee jaar geleden is dat gemiddelde helderheid veel hoger leek. Als er één te zien was was hij bijna altijd helderder dan magnitude +3, ik heb nauwelijks zwakke meteoortjes gezien.

De tekening is gemaakt op donkerblauw papier (A3), met een wit pastelpotlood voor de sterren, de meteoren, de Melkweg en het horizonlicht. Voor de horizon zelf heb ik een zwart pastelkrijtje gebruikt.

Update: Astronomy Sketch of the Day! http://www.asod.info/?p=8115

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *