Schets: Messier 24 – de Sagittarius Sterrenwolk (en een beetje M18)

Wat een fijn weekje was het! Ik heb drie nachten en één middag serieus kunnen waarnemen en ik heb vier tekeningen gemaakt. Gisternacht was de laatste heldere & maanloze nacht van deze maand, dus ook gisteren ben ik weer met een kijkertje op pad gegaan. Deze keer naar een verlaten weiland in de buurt van Lochem, met nog vier anderen. In een dolle bui besloot ik om op mijn oude brommertje naar de 30km verderop gelegen plek te rijden, met een klein kijkertje in een rugtas. Met het statief en een stoeltje onder de bagage-elastieken reed ik rond 22.00 uur naar Lochem om er iets meer dan drie kwartier later te arriveren. Waarneemmaatje Robbert was er al, en niet veel later kwamen Steven, Bart, en Tom aanrijden. Toen de Maan onder was bleek het vrij tranparant te zijn. Ik had een goedkoop klein 70mm Kijkshop-kijkertje op een fotostatief meegenomen, want ik wilde de grote sterrenwolk in het sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter) bij lage vergroting bekijken en schetsen. Een grotere kijker had trouwens ook niet gekund gezien mijn transportmiddel!  M24 is niet letterlijk een wolk van sterren, maar eigenlijk kijk je door een opening tussen donkere galactische stofwolken naar een stukje Melkweg in de buurt van diens kern. Een interessant gebied dus!


Het 70mm kijkertje bleek in vergelijking met de 80mm APO van Steven een ontzettend donker beeld te geven, waarschijnlijk door de waardeloze coating op het objectief en het prisma. Het verschil met de 80mm was gewoon te groot om alleen door het verschil in opening veroorzaakt te kunnen worden, vooral bij de Noord Amerikanevel en het Dubbelcluster was het verschil goed te zien. Een tegenvaller, maar toch was het beeld redelijk scherp en M24 was prima te zien. Ik heb een tekening gemaakt door de helderste sterren met zwarte fineliner in te tekenen, en later de zwakkere sterretjes losjes te stippelen met een grijs potlood. Door de enorme hoeveelheid sterren is het onmogelijk om ieder stipje op de juiste plek te zetten, dus het blijft bij dit soort altijd meer een indruk van het beeld dan een 100% kloppende afbeelding. Ik heb geprobeerd om het beeld zo realistisch mogelijk neer te zetten, de zwakkere sterretjes toonden zich als iets tussen suikerkorreltjes en mist in, en ik hoop dat ik dat een beetje goed heb weten vast te leggen. In de noordoosthoek van het beeld is trouwens Messier 18 nog te zien als een klein korrelig sterrenhoopje.

De 70mm laat ik de volgende keer thuis (mijn 80mm f/6.25 geeft gewoon een beter beeld dat niet opweegt tegen het grotere beeldveld van de 70mm), maar ondanks dat was het toch een zeer geslaagde zomerse waarneemavond. Vooral de brommerrit was erg leuk!

Klaar voor vertrek! (1971 Honda Amigo, 50cc viertakt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *