Spiegelsignalen uit de ruimte: Iridium 11

Wie regelmatig naar de sterrenhemel kijkt heeft ze misschien wel eens gezien: satellieten die tijdens het overvliegen opeens zeer helder worden en meteen weer afzwakken.  Meestal zijn dit zogenaamde Iridium-satellieten, een vloot van 66 stuks bedoeld voor o.a. satelliettelefonie. Deze apparaten hebben zeer grote zonnepanelen die het zonlicht kunnen terugkaatsen naar de Aarde waardoor ze een paar seconden lang als enorm felle stip te zien zijn. Gisteren vloog Iridium 11 over en omdat de zonnepanelen precies gunstig stonden ten opzichte van de zon was onderstaand verschijnsel het gevolg: een verheldering tot magnitude -8.2 binnen enkele seconden! Foto is gemaakt door een 50mm lens op een volgende Polarex montering. IS0 400, f/4, 30 sec.

Iridium flare (Iridium 11)

Close-up

Een Iridium satelliet

 

One thought on “Spiegelsignalen uit de ruimte: Iridium 11

  1. Martin

    Hoewel de zonnepanelen ook voor reflectie zorgen zijn het de antennes die de sterkste reflectie veroorzaken. Het zijn 3 antennes met een omvang van +/- 1 bij 2 meter en die hangen onder een (bekende) hoek t.o.v. het aardoppervlak. Zodoende kan men berekenen waar je op Aarde zo’n flits kan meemaken.

    Even een schaamteloze copy-paste van Calsky.com:

    “Iridium satellites are part of a fleet of satellites, build for worldwide wireless communications. The users directly contact with the handy one of the satellites, i.e., one of the three Main Mission Antennas MMA (the three panels in the bottom of the image with a size of about 1x2m2). When you happen to see the reflection of sunrays from these antennas or from the solar panels, you will stand in the limelight: The satellite lights up for a few seconds will and produces an almost dazzling flare, that can even cast shadows.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *