150mm Maksutov dubbel geïsoleerd

Ok, ik heb nu dus ook een Maksutov: een 150mm Bosma Rumak, en na alle positieve verhalen op het Astroforum over het isoleren van dergelijke telescopen ben ik ook maar eens langs de Decathlon gereden voor een paar schuimmatjes. Ik heb hem aangeschaft als “dedicated” maankijker (schetsen), dus scherp beeld bij hoge vergrotingen is erg belangrijk.

Omdat de buis van deze Mak vrij ruim om de spiegels zit, is er ook binnenin ruimte genoeg voor het 6,5mm dikke schuimmatje. In combinatie met de isolatie aan de buitenzijde geeft dit een laag van 13mm, dat moet toch effect hebben!

De dubbele isolatie heeft volgens mij ook het voordeel dat warmte/koude-lekken door het zoekerschoentje en de bevestiging op de montering (allemaal metaal-op-metaal) aan de binnenzijde van de buis extra afgedekt worden. Ik heb van hetzelfde schuim meteen een inschuifbare dauwkap gemaakt, en ook de achterzijde van de telescoop naadloos dichtgemaakt met 2 laagjes. Zelfs de 2″ oculairhouder heeft aan de binnenzijde een laagje yogamat. De praktijk moet nog uitwijzen of de dichte achterkant positieve of negatieve invloed heeft op het beeld (hierover verschillen de meningen namelijk). Alles is bevestigd met klittenband, dus het kan er ook zo weer af.

Dit weekend heb ik hem al een beetje kunnen uitproberen op de maan toen alleen de buitenste laag isolatie provisorisch was aangebracht, en dit gaf al heel snel een zeer stabiel beeld. Ik ben dus erg benieuwd wat de extra laagjes nog gaan toevoegen.

De geïsoleerde telescoop
Ook de achterkant is afgedekt met 2 laagjes yogamat
Isolatieschuim binnenin de telescoopbuis
De lange dauwkap voorkomt het beslaan van de optiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *