Vandaag een nieuwe telescoopspiegel besteld!

Spiegels van Orion Optics UK

Ze zeggen dat hij niet bestaat: de ideale telescoop. Waarschijnlijk is dat ook zo, maar ik denk dat ik voor mezelf een kijker heb gevonden waar al mijn wensen in verenigd kunnen worden.

De kijkers die ik hiervoor heb gehad hadden allemaal hun eigen nadelen. Omdat bijvoorbeeld de hoofdspiegel erg dik was kwam hij maar niet op omgevingstemperatuur, of hij was te zwaar en te groot om mee te nemen op vakantie, of het lichtverzamelend vermogen had wel wat hoger gekund, of de oculairhoogte was dusdanig dat zittend waarnemen niet ging, etc. etc.

Maar nu denk ik toch echt de voor mij perfecte kijker te hebben gevonden: een 300mm f/4 kofferdobson! Een zelf te bouwen truss-Newton die “opgevouwen” in een kistje past die qua afmetingen en gewicht zelfs als handbagage in het vliegtuig mee kan. Het enige dat ik niet zelf kan maken is de benodigde hoofdspiegel, dus die heb ik vandaag besteld bij de Duitse firma Telescope Service. Ik heb gekozen voor een spiegel van Orion UK. Deze spiegels zijn van goede optische kwaliteit, veel dunner dan gemiddeld en voorzien van een extra reflecterende Hilux coating.

*Diameter 300mm (de maximale diameter waaromheen een voor handbagage geschikte ombouw kan worden gemaakt).
*Gewicht 4,4 kilo (lekker licht, ook een belangrijke eis voor handbagage)
*Speciale extra reflecterende Hilux coating voor nog meer lichtvangst.
*Dikte 27mm (koelt veel sneller af tot de omgevingstemperatuur dan andere spiegels met dezelfde diameter)
*Brandpuntsafstand 1200mm (dus de oculairhoogte is zelfs bij zenitwaarneming laag genoeg om zittend op een stoel te kunnen waarnemen).
*Ook voor gebruik in Nederland prima geschikt, want zelfs voor niet-reistelescoopbegrippen een grote kijker.
*Korte bouw, dus kan zelfs opgebouwd op de achterbank vervoerd worden (handig als je geen zin hebt om bij -10C je kijker in elkaar te schroeven).

Ideaal! Helaas kan de levertijd oplopen tot 3 maanden, dus het zal nog wel een tijdje duren voor ik hier mijn eerste bouwverslag kan plaatsen.

EDIT: Blijkbaar is deze spiegel niet alleen voor mij ideaal, twee vrienden wilden exact dezelfde spiegel meebestellen. Binnenkort dus drie 300mm f/4 kofferdobsons in Nederland!

One thought on “Vandaag een nieuwe telescoopspiegel besteld!

  1. Pingback: Zelfbouw: 254mm f/4,5 kofferdobson « Roelblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *