Komeet C/2009 K5 McNaught, 6 mei 2010

Op het ogenblik is er een vrij helder komeetje zichtbaar rond het gebied van de hemelpool. De helderheid ligt rond de m8,0 dus met een beetje geluk vanaf een donkere locatie zichtbaar in een verrekijker.

Een tijdje geleden heb ik hem opgezocht met de Skywatcher 10cm f/5 en snel gevonden. Hij staat op een makkelijk plek en is behoorlijk helder. Met de 22mm LVW te zien als een heel klein pluisje tussen de sterren. De 13mm LVW maakte de hemelachtergrond net wat donkerder waardoor de komeet iets beter zichtbaar werd. Nog steeds klein, maar een leuk wattig bolletje. Vergelijkbaar met M13 door een verrekijker. Ik heb geen staartje gezien, maar dat komt misschien misschien omdat er een zwak sterretje vlak naast stond, waardoor de perifere vorm een beetje moeilijk te zien was.

Ik heb er een schetsje van gemaakt. Noord is rechtsboven, west is linksboven.

Meer informaie over deze komeet vind je HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *