Perseïden 2010: helemaal goed! (ASOD 14-08-’10)

Afgelopen nacht was het dan zo ver. De Perseïden meteorenzwerm zou na middernacht zijn maximum bereiken. Nieuwe maan, dus het licht daarvan zou de waarneming niet verstoren en de kans op helder weer was aanzienlijk. Voor de zekerheid had ik de ochtend daarop vrij genomen, want dit wilde ik gewoon niet missen.

Aan het begin van de avond zag het weer er nog niet echt best uit: regen. Ik hield toch goede moed en ben rond 20.00 even naar bed gegaan om alvast wat slaap te pakken. Het zou wel eens laat kunnen worden mocht het toch nog opklaren. Om 22.30 ging de wekker, maar het weer was nog steeds niet zo fijn. Wolkenvelden dreven over, maar er zaten toch wat gaten in de bewolking. Toch maar gaan dan!

Eenmaal aangekomen op de waarneemplek bij Lochem waren er al verschillende mede-waarnemers gearriveerd: Steven, Robbert, Tom en Joost waren er al en even later zou ook Bart erbij komen. Gezellig zou het dus in ieder geval worden! De opklaringen werden langzaam breder en op een gegeven moment werd het zelfs grotendeels helder. Ik ging lekker in mijn ligstoel zitten met het schetsbord op schoot en het witte pastelpotlood in de aanslag. Kom maar op!

Ik had me namelijk die middag voorgenomen om eens iets nieuws te proberen: een meteorenzwerm tekenen. Ik had alvast met behulp van een sterrenkaartje de hemelachtergrond met sterren nagetekend en de de meteoren zou ik dan ter plekke met een wit potloodje kunnen intekenen.

De eerste meteoren verschenen al snel. Sommigen knalhelder, anderen nauwelijks zichtbaar, maar allemaal ongelofelijk snel. Het was lastig om een meteoor die je in je ooghoek hebt zien vallen op de juiste plek in te tekenen, maar dat is uiteindelijk toch redelijk gelukt. In de loop van de nacht draait de aarde steeds verder richting het oosten zodat de sterrenbeelden steeds hoger komen te staan. Daarom heb ik twee tekeningen gemaakt met de sterrenhemel voor rond 01.00 en rond 03.00. Om middernacht ben ik begonnen met de eerste en om 02.00 ben ik overgestapt naar deel 2. Opvallend was dat in de eerste periode de meeste heldere meteoren te zien waren en grotendeels aan de noordwestkant van de radiant. Puur toeval natuurlijk, maar op een gegeven moment had ik alleen maar meteoren op de linkerhelft van mijn blaadje! Later trok het weer een beetje gelijk met zwakkere meteoren aan de oostkant. (Op de tekening is ook één sporadische meteoor te zien, eentje die niet tot de Perseïden behoort):

Jammer genoeg werd in de loop van de nacht de bewolking steeds hardnekkiger en om 03.30 was er niet veel meer te zien. Op de tweede tekening zijn ook wat minder meteoren zichtbaar.

Om 4 uur hield ik het voor gezien en na het opruimen van de spullen reed ik tevreden weer naar huis. Ondanks het wat matige weer heb ik behoorlijk veel Perseïden kunnen zien (dat wordt wensen geblazen!), waaronder enkele vuurbollen met nalichtende sporen.

Update 14 augustus 2010: Joepie!!!! Opnieuw Astronomy Sketch of the Day!

2 thoughts on “Perseïden 2010: helemaal goed! (ASOD 14-08-’10)

  1. Mat van Dijk

    Beste Roel. Zelf ben ik maar een lamlendige leunstoel amateur. (Slechte ogen) In een tijd waarin digitaal fotograferen de norm is geworden heb je de 19e eeuwse kunst van het tekenen als een manier om waarnemingen vast te leggen opnieuw uitgevonden. Heel mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *