Waarneemverslag Wateren, 10 oktober 2010

Met wat vertraging hier dan het waarneemverslagje van afgelopen zondagavond in Wateren. Een absolute tophemel vanaf het einde van de astronomische schemering tot een uurtje of 1. Na een hele periode alleen gekeken te hebben vond ik het wel weer eens tijd worden om wat objecten te loggen. Aan de hand van een H400 lijst voor de maanden september en oktober ben ik gaan speuren naar wat leuke objectjes:

NGC 6946
Een flinke diffuse vlek met een zwakke verheldering in het centrum. Twee spiraalarmen lijken perifeer zichtbaar: 1 aan de zuidkant richting het oosten en 1 aan de noordkant richting het westen. De zuidelijke arm lijkt het breedst.

NGC 7160

Een los open cluster dat wel wat weg heeft van het bekende E.T. cluster, maar dan kleiner. Twee heldere sterren aan de noordkant lijken twee ogen. Het lijf van zwakkere sterren strekt zich uit naar het zuiden.


NGC 7380

Groot cluster in de vorm van een grote gevulde driehoek met stompe punten, zoals zo’n driehoekig broodje. Sterren hebben min of meer dezelfde helderheid, maar 1 ster springt er uit: een geelwitte aan de zuidwestkant. Neveligheid in dit cluster is al goed zichtbaar zonder filter, de nevel lijkt dan precies de vorm van het cluster te volgen. Met UHC is de nevel wat duidelijker en lijkt er perifeer een uitloper naar het zuidoosten zichtbaar, maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn.

NGC 7510
Prachtige open sterrenhoop. Tientallen heldere sterren op een kluitje met een grote achtergrondwaas van zwakke sterretjes. De vorm lijkt iets op een platte driehoek met de meest stompe hoek naar het westen. Doet erg denken aan M11.

NGC 6905
Leuk planetair neveltje, geklemd tussen twee heldere en twee zwakke sterren. De nevel zelf lijkt een plat schijfje met een licht verheldering aan de westzijde. Geen centraal donker deel o.i.d.

NGC 7479

Op het eerste gezicht een langwerpige edge on, maar al snel wordt een centrale verdikking zichtbaar en na nog langer turen 2 spiraalarmpjes die het stelsel een omgekeerde S-vorm geven. Zeer interessant object! Zie schets.

NGC 6934
Bolhoop. Klein pluisje ten oosten van een heldere ster. Door de 8mm is de kern een helder pitje en worden de buitengebieden wat korrelig. In de hoop is een los sterretje zichtbaar aan de oostrand en aan de noordrand.

NGC 7006

Heel klein en zwak pluisje. Geen details zichtbaar in dit kleine bolhoopje.

Sh 2-84
Bizar!! In de buurt van M71 stuit ik opeens op een grote zwakke verheldering van de hemelachtergrond van zeker een halve graad. Gek genoeg alleen zichtbaar in de 13mm LVW. UHC helpt niet. Een vorm was niet te ontwaren, alleen dat er zich daar iets heel groots bevond… De atlas geeft Sh 2-84 aan op die plek, maar wat het voor object is: geen idee.

Harvard 20

Pal ten zuiden van M71. losse open sterrenhoop, langwerpig en een tiental sterren zichtbaar. Ongeveer 2x de diameter van M71. De twee helderste sterren staan aan de westkant.

NGC 7217

Rond stelsel met een helderder centrum. Hint van vlokkerigheid in de buitengebieden.

En toen… kwam er heel langzaam wat sluierbewolking opzetten vanuit het noorden. Precies op tijd want het was al 01.00 uur en ik wilde het toch niet al te laat maken i.v.m de genadeloze wekker. Maar wat een nacht met misschien wel de beste Melkweg die ik ooit heb gezien in Nederland! Doe mij volgende maand nog zo’n weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *