Opnieuw speedschetsen vanuit de achtertuin: NGC 6503 en M27

Net als de vorige keer hing er precies rond het einde van de astronomische schemering een flinke opklaring boven Deventer. Op Sat24.nl zag ik al dat het weer een race tegen de klok zou worden, dus om 20.45 uur zat ik startklaar voor mijn eerste schetsje.

Als eerste bekeek ik het sterrenstelsel NGC 6503 in Draco. Een helder lensvormig stelsel zonder opvallende kleine kern. Een soort M82 maar dan zonder stofbanden of andere structuren. Het viel me op dat de noodzijde van het stelsel net iets scherper afgetekend leek dan de zuidzijde. Het was heel subtiel (en daarom misschien wat lastig te zien in de schets) maar later heb ik hem vergeleken met een foto en het klopte wel degelijk:

Daarna snel door naar M27, want ik zag de bewolking al weer langzaam mijn kant opdrijven vanuit het westen. De tekening is helaas niet af, want na een kwartier was het alweer uit met de pret. In de haast heb ik de sterren die ik in de nevel zelf zag te helder getekend. In werkelijkheid was de centrale ster lastig perifeer te zien en in de omgeving van de nevel heb ik veel sterren overgeslagen. Volgende keer beter. Met Photoshop heb ik de tekening het typische Ultrablock-kleurtje gegeven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *