De maansverduistering van 15 juni 2011

Enkele minuten na totaliteit - pastelpotlood op zwart papier (klik op de afbeelding voor grotere versie)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikeltje op deze site heb geschreven. Dit vanwege mijn astrovakantie naar La Palma (waar ik binnenkort een verslagje over zal plaatsen). Ik ben nog geen week terug, en er stond direct al een astronomisch hoogtepunt op de agenda: een totale maansverduistering! Maar wel eentje die lastig waarneembaar zou zijn: volop in de schemering en heel erg laag boven de horizon. Vrij uitzicht en helder weer waren dus een must gisteravond, toen ik met meerdere waarneemvrienden op een dijk in Wilp ben gaan staan met vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon. De Maan zou om 22.00 uur volledig verduisterd opkomen…

Helaas hing er op dat tijdstip nog een dikke strook bewoking in die richting, maar naarmate de tijd verstreek schoof die band steeds verder richting het noordoosten. En rond 23.00 uur zagen we de eerste glimp van de volledig verduisterde maan: een diep roodbruine bal, nog geen 5 graden boven de horizon. Vanwege die lage stand, de schemering en de lichte bewolking verre van ideale waarneemomstandigheden, maar eigenlijk maakte dat het plaatje alleen maar mysterieuzer! De verduistering werd gelukkig precies op tijd zichtbaar vanachter de wolken om de volledige fase nog mee te kunnen pakken, maar het mooiste moment was waarop het eerste zonlicht de Maan weer raakte aan de oostkant. Door de verrekijker was toen het plaatje compleet: een heiige achtergrond, een roodbruine bal die zo donker was dat aan één kant van de Maan de rand niet eens zichtbaar was, en aan de andere kant die felle lichtstreep; veel flauwer gebogen dan de rand van de Maan. Prachtig! Ik had de Polarex meegenomen maar het beeld was verreweg het meest indrukwekkend door de verrekijker.

Ik had geen camera of tekenspullen bij me, maar heb zo snel mogelijk na afloop thuis deze kleine tekening gemaakt met pastel op zwart papier. De maanschijf is ongeveer 6cm groot. Het geeft de situatie van ongeveer 23.15 weer, een paar minuten na het derde contact van de kernschaduw.

De verduistering is weer voorbij en de volle Maan schijnt weer als vanouds. Foto: Steven Lantinga (www.steem.eu)

One thought on “De maansverduistering van 15 juni 2011

  1. Henk Pol

    Hé Roland; Even een reaktie: Schitterende weergave van de maansverduistering. Heb ik het toch nog gezien!!!
    Gr. Henk Pol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *