Upgrade 130mm f/5 Skywatcher OTA

Sinds een tijdje heb ik een Skywatcher 130mm f/5 Newtontelescoopje voor widefield-waarnemingen, maar pas in Kollase ben ik echt verliefd geworden op dit kijkertje. Opmerkelijk goede optiek en een heerlijke “Melkwegzwieperd”. Toch had de kijker een paar nadelen:

-De focuser is slecht: helemaal van plastic, dus veel speling en zelfs helemaal strak afgesteld boog het plastic zelf door bij zware oculairen.
-De focuser is niet geschikt voor 2″ oculairen
-Het brandvlak van de kijker lag echt idioot ver buiten de buis, waardoor de focuser wel heel erg ver moest worden uitgeschoven om in focus te komen = nog meer doorbuigen en veel lichtverlies aan de rand van widefieldoculairen.
-Collimeren van de hoofdspiegel moest met kruiskopschroeven en inbusboutjes. Ook geen drukveren, maar rubberen O-ringen…
-De vangspiegel zat helemaal scheef op zijn houder geplakt met een soort dubbelzijdig tape.

Om de kijker te verbeteren heb ik de volgende dingen aangepast:

-Een langere (matzwarte!) 160mm PVC buis gekocht om het oculairgat 35mm hogerop de buis te plaatsen, hierdoor komt het oculair nu veel dichter bij de buis in focus. Goed voor de stevigheid en bovendien wordt het oculair nu veel beter verlicht door de 36mm vangspiegel (net iets boven de 70% aan de rand van mijn Vixen LVW22mm).-Een 2″ Crayfordfocuser geplaatst. Mijn enige 2″ oculair (35mm DeepView), en mijn 2″ OIII filter zijn nu dus ook te gebruiken. De stand van de focuser is de stand waarop de 22mm LVW in focus is: 35mm dichter bij de vangspiegel dan bij de oorspronkelijk OTA.-Hoofdspiegelcollimatie gaat nu eenvoudig met vleugelmoeren en sterke tegendrukveren: 10 seconden werk.
-Vangspiegel opnieuw (recht) op zijn houder gelijmd met 3 blobben silliconenkit.

De kijker is door de nieuwe buis wel wat zwaarder geworden (3300 gram). Dingen die ik nog moet doen:

-ringboutjes voor de vangspiegelcollimatie
-binnenzijde flocken
-spiegelcel schilderen
-Dobmonterinkje bouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *