Schets: Messier 17 en 18 in één beeldveld

En alweer een heldere nacht! Ondanks dat het nu pas heel laat donker wordt, ben ik opnieuw naar het waarneemstekje in Wilp gereden. En net als gisteren had ik de kleine 80mm refractor meegenomen voor een widefield-tekening. Het doel was Messier 17, oftewel de Zwaannevel in het sterrenbeeld Boogschutter. Deze nevel is wat zwakker en kleiner dan de grote Lagunenevel die ik de dag ervoor heb getekend, maar gelukkig komt de Zwaannevel wat hoger boven de horizon. Zelfs door de kleine refractor was het vormpje van de zwaan goed te zien, hoewel op zijn kop. Het Ultrablock filter hielp om het contrast met de hemelachtergrond wat te vergroten, maar het was niet zo’n enorm effect als bij de Lagunenevel gisteren. Ook leuk: in hetzelfde beeldveld van de 13mm LVW was aan de zuidkant nog een object te zien: de open sterrenhoop Messier 18. Dat gaf zo’n mooi plaatje dat ik besloot om de vergroting laag te houden en beide objecten in één keer te tekenen. De methode was hetzelfde als gisteren: de sterretjes met een zwarte fineliner en de neveligheid met een hard (stomp) potlood. West = rechts, noord is boven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *