Schets: grote “sliert”-protuberans!

Ik werd vanochtend (tijdens het werk) al op de hoogte gebracht van een mooie protuberans op de Zon (in het “waarschuwingstopic actuele hemelverschijnselen” op www.astroforum.nl), maar ik moest helaas wachten tot de middag voordat ik hem zelf met de 80mm Lunt mod kon bekijken. Gelukkig was hij er nog steeds, en wat een groot ding! Zeer aparte vorm ook, met een lange dunne sliert plasma boven het geheel. De rest van de middag heb ik hem mooi kunnen volgen, waarbij hij langzaam van vorm veranderde. Leuk!

Het schetsje is van het begin van de middag, op dat moment blupte er nog een zeer heldere kleine protuberans tevoorschijn ten westen (in de kijker links) van het grote complex, maar die zakje snel weer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *