Wassende Maan vanuit de achtertuin

Het is de week van de langste dag. Dat is leuk wanneer je gaat barbequen, maar voor een amateurastronoom is dit de slechtste periode van het jaar. Pas na middernacht is het donker genoeg om serieus wat te zien, en zelf in het diepst van de nacht blijft het toch een beetje schemeren boven de noordelijke horizon. Gelukkig is er een object dat zelfs in de schemering prima te bekijken is: de Maan

Gisteravond stond de Maan laag in het zuidwesten, dus prima te zien vanuit mijn achtertuin. Gewapend met een klein telescoopje, een wit pastelpotlood, een zwart A-4’tje en een biertje heb ik heerlijk comfortabel een tekening van de Maan kunnen maken. Er hing wel een klein beetje sluierbewolking, maar daar prikte hij makkelijk doorheen. De basis voor mijn tekening was een halve cirkel van 15cm doorsnede. Het kleine telescoopje (60mm f/6,9) was voorzien van een 20mm Kellner oculair. Dat gaf een vergroting van 21x. De tekening is gemaakt tussen 21.00 uur en 22.00 uur, dus nog voor zonsondergang.

Update 19 juni: Michael (een vriend van mij) heeft deze schets bewerkt naar daglichtkleuren. De Zon was immers nog niet onder dus de achtergrond was allesbehalve zwart. Deze bewerking geeft heel goed weer hoe het beeld er door het oculair uitzag. Hieronder de originele tekening, wit op zwart:

2 thoughts on “Wassende Maan vanuit de achtertuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *