Gedeeltelijke zonsverduistering op 4 januari 2011


Vanochtend was er iets zeldzaams zichtbaar: een gedeeltelijke zonsverduistering precies op het moment van zonsopkomst! De Maan zou de Zon voor 77% afschermen, waardoor het zou lijken alsof er een grote hap uit de Zon is genomen. De Zon krijgt daardoor de vorm van een liggende sikkel, dus op het moment dat hij op zou komen zouden er twee punten van die sikkel boven de horizon uitpiepen. Helaas zag ik op het moment dat de wekker vanochtend ging dat het volledig bewolkt was… Maar omdat er niets wispelturiger is dan het weer heb ik voor de zekerheid toch maar mijn camera met daaraan vast een klein 60mm telescoopje (soort primitieve telelens) meegenomen. En niet helemaal voor niets! De daadwerkelijke zonsopkomst om 08.50 uur met de twee sikkelpunten heb ik helaas gemist, maar door een ongelofelijk toeval hing het enige spleetje heldere lucht precies een paar graden boven de horizon in de juiste richting. Enkele minuten na zonsopkomst “gleed” de zon precies achter die opening in het wolkendek langs en kon ik enkele tientallen seconden een glimp opvangen van de eclips.
Net genoeg tijd om er een fotootje van te maken! Het was even stressen om in dat korte moment de juiste camera-instelling te vinden. Uiteindelijk is het geen fantastische foto geworden, maar ik ben al lang blij dat ik in ieder geval iets heb gezien, al was het het maar een paar seconden. Op de foto is de linker sikkelpunt van de zon zichtbaar die tussen de wolken doorschijnt. Als je bedenkt dat dat het enige open stukje van de gehele hemel was kun je wel zeggen dat ik ontzettende mazzel heb gehad, ook omdat er in het overgrote deel van Nederland helemaal niets zichtbaar was. Kijk maar eens op onderstaande afbeelding. Het bleek dat het spleetje waar ik doorheen keek zich op wel 50 kilometer afstand bevond!

2 thoughts on “Gedeeltelijke zonsverduistering op 4 januari 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *