Full disk H-alpha zonneschets (ASOD 21 sept ’11)


Vanochtend heb ik in plaats van een geïsoleerde zonnevlam de volledige h-alpha zonneschijf in één keer proberen te tekenen. Ik heb daar gisteravond al de voorbereidingen voor getroffen, door alvast met een pastelkrijtje een blanco zonneschijf te tekenen (diameter ong. 15cm) met een licht afnemende helderheid naar de rand toe. Deze tekening heb ik vanochtend mee naar buiten genomen om achter mijn 70mm zonnekijker de actieve gebieden erop in te tekenen. Met de sweet spot van het PST etalon heb ik de zonneschijf op verschillende vergrotingen afgescand. Vooral de middelste zonnevlekkengroep was erg actief, af en toe lichtte er een klein rond vlekje op om een minuut later weer te doven. Fantastisch om te zien. Ik ben van 10.00uur tot 11.00uur nonstop met deze schets bezig geweest, maar met dit heerlijke temperatuurtje en een bak sterke koffie erbij is dat geen straf!
Voor de heldere plages heb ik een wit pastelpotlood gebruikt (hard drukken!), voor de filamenten en andere donkere details een zwart pastelpotlood en voor de zonnevlammetje aan de rand een normaal grijs kleurpotlood. Deze zwart-wit tekening heb ik vervolgens ingescand en met Photoshop een oranjerood kleurtje gegeven. Ook heb ik de afbeelding gespiegeld zodat de orientatie weer klopt met de werkelijkheid (noord=boven, west=rechts). Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

2 thoughts on “Full disk H-alpha zonneschets (ASOD 21 sept ’11)

  1. superkuh

    I was linked to your solar disk sketches on an astronomy IRC channel this morning. At first I couldn’t believe they were not pictures! Your sketches are very, very impressive.

  2. Mark Seibold

    Roel- This is one of the most impressive sketches of the whole solar surface disc observed in h-alpha light that I have ever seen. I too was not impressed with many photographic images of the sun after observing it for over a decade through h-alpha telescopes, so I began sketching it at first in rough abstracts then impressionistic style and eventually worked toward photo-realistic style in pastel chalks in late 2006 ~ thru early 2008. I had recently declined to continue as the sun became inactive when the solar sunspot maximum ended and after I had many of my works displayed in NASA sites and felt that I could not improve much any longer. Now after seeing your spectacular art, I am inspired to possibly continue again during this new solar maximum period, even though my aging eyesight is strained somewhat. Thank you for posting your fine efforts in h-alpha solar sketching. Your sketch art is an important influence on others and for them to learn from your great example. –Mark Seibold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *